8. december 2011

Janković ni sprememba

Izidi volitev so si nasprotujoči. Po številu osvojenih sedežev je "Franklova" reformna koalicija (SDS, SD, DLGV, NSi) z 48 proti 44 premagala Kučanovo ideološko koalicijo (LZJ – PS, SD, DeSUS). Še bolj očitna je zmaga tistih, ki bi ukinili pajdaški kapitalizem (Franklova koalicija + vsaj še SLS = 54 sedežev) proti praktično edini stranki, katere voditelj tovrstno mešanico politike in gospodarstva pooseblja. 

Slovenci so torej glasovali za spremembo. V nasprotju s pričakovanji domačih anket in najviše evropske politike volivci niso dali mandata Janezu Janši, da spremembo izpelje. Petindvajset let je trn v peti nekaterim krogom iz tranzicijske levice, vanj udarjajo vse strele. Zato je na zunaj trd, včasih ciničen, malo se smeje. Kdo bi se na njegovem mestu? Kot vsak, tudi on dela napake. Zdaj poslušamo, da bi ga v SDS morali zamenjati. SDS ni fleksibilna interesna grupacija, ki bi šla na vsake volitve s kandidatom, za katerega se tisto sezono zdi, da bi lahko zmagal. 

SDS ne išče novega obraza za lepo embalažo, ki bi prodala veliko pralnega praška. SDS gre za stvar. Stvar je ta trenutek kriza in stvar je sprememba. 

Janković ni sprememba. Janša ni zmagal.