27. februar 2013

Prispevki k slovenskemu antisemitizmu

V včerajšnjih poročilih 24ur je POP skušal narediti zgodbo iz dejstva, da prispevki države za socialno varnost duhovnikov ne končajo v stečajni masi mariborske nadškofije, prispevki za bolniško delavcev nekega podjetja pa končajo v stečajni masi tega podjetja. O tem me je novinar spraševal na tiskovni konferenci namenjeni interpelaciji. Ker sem odgovor začel s tem, da pri sebi nimam vseh podatkov (znanstveniki, za razliko od politikov vemo, da ne vemo vsega), mi je pripisal, da sem "neobveščeni minister".

In res, nekaj stvari vem, in nekaterih ne.

  • Vem, da je s plačevanjem prispevkov za duhovnike vse v redu. Gre za namenska proračunska sredstva za socialno varnost duhovnikov in ta sredstva se res porabijo za namen kot je opredeljen v zakonu in proračunu.
  • Država mora zagotoviti namensko porabo teh sredstev in jo zagotavlja. Le zaradi tehničnih razlogov država nakazuje na en ali nekaj računov verske skupnosti in ne direktno posameznikom. Ob vedenju, da sredstva ne bi bila porabljena v skladu z zakonom, bi država ravnal sporno in proti namenu zakona, saj bi z namensko državno pomočjo pokrivala druge potrebe določene verske skupnosti. In tega ne dela.
  • Skratka vse v najlepšem redu. (Mimogrede, ta sredstva so se z ZUJF znižala za 20%).

Nisem pa vedel dvojega:

  • Ne vem, kaj se dogaja s prispevki za bolniške, ki jih država nakazuje podjetjem (če jih) in so ta podjetja v stečaju ali neki stopnji v stečajnem postopku. To je področje Ministrstva za delo družino in socialne zadeve. Tega ne vem, novinar pa je prikazal, da ne vem, kaj se dogaja s prispevki duhovnikom.
  • Včeraj sem zgolj približno vedel, da "v zadnjem času ni prišlo do nobene spremembe računa" na katerega država nakazuje te prispevke. Danes vem, da je do spremembe računa za nakazila prišlo še v času, ko je Urad za verske skupnosti vodil gospod Gulič (LDS). Da se nisem spomnil spremembe torej ni posledica slabega spomina ali neobveščenosti ministra, ampak dejstva, da se ni zgodilo.  
In zakaj je prispevek novinarja Brankoviča prispevek s slovenskemu antisemitizmu, kot antikatolicizmu pravi letošnji dobitnik Prešernove nagrade Gorazd Kocjančič? Ker namesto, da bi se zavzemal za to, da se delavcu ne bi dogajala krivica, ustvarja pričakovanja, da naj država dela krivico še duhovnikom.

Temu se z drugimi besedami reče "podpihovanje verske nestrpnosti".