16. januar 2012

Ljubljana kot podjetje


Na Mestnem svetu dolgo in široko razpravljamo o tem, ali bi za direktorja Lekarn Ljubljana potrdili morebitnega črnograditelja in morebitnega plagiatorja Marka Jakliča. Vse skupaj je pravzaprav lepa ilustracija ideje "Ljubljana kot podjetje" oz. "Slovenija kot podjetje". Pa najprej nekaj teorije. Čez palec imamo tri gospodarske modele:
  1. Kapitalizem je tekma med ponudniki za kupca, najboljši zmaga, tekmeci kontrolirajo drug drugega,  kupec pa izbira. Država se vmešava v toliko, da je tekma na trgu poštena. 
  2. Socialistična dogovorna ekonomija pomeni, da ni tekmovanja, dogovori se, kdo kje kaj dela in prodaja, vsak ima monopol, interese kupcev naj bi varovala država oz. lokalna skupnost.
  3. Mafijska ekonomija ima tudi za cilj dobiček, monopolni rajoni se določajo z mafijskimi vojnami, na vrhu je boter, država pa se ne vmešava v poslovanje oz. zaščito trga in kupcev ampak skuša celoten poslovni model zaustaviti. 
Vsak lahko sam premisli, kam mestna podjetja, predvsem lekarne, pobirajo iz vsakega od teh modelov. Če kdo misli, da so mestni monopoli koristni za Ljubljančane, naj ustvari še monopol pri trgovinah, mobilnih operaterjih, internetskih ponudnikih, trafikah, pekarnah, zelenjadarjih …

Oz. naj model ekstrapolira na Slovenijo kot celoto. Državni monopolisti bi navili ceno, dobiček pa bi predsednik vlade prerazporejal sem in tja. In našel bi se pametnjakovič, ki bi razložil, da ima monopolist nižjo ceno kot konkurenca. Da se državljanom to celo splača. Kot bi poslušali debato Mobitel vs. Simobil izpred par let.

V zvezi s konkretno zadevo g. Jakliča pa me bo predvsem zanimalo mnenje svetnikov Liste Zorana Jankovića. Med njimi so taki z magisteriji, doktorati, nekaj jih predava na univerzi, ki je Jakličev magisterij spoznala kot plagiat.

S svojim glasom bodo povedali, ali so bolj akademiki ali so bolj politiki.