28. november 2011

Spoštovani Šiškarji,

dragi sosedje.

Spet kandidiram tam, kjer sem hodil v šolo in preživel največji del svojega življenja. Kot bi rekla Borut Pahor in J.F.Kennedy, tam kandidiram zato, ker je to težko. Ker je težko biti izvoljen. Če želite, da štiri leta svojega življenja žrtvujem demokraciji, potem mi to povejte vi. Šiškarji.

Moja šola, iz njihove spletne strani.
Zadnjič sem srečal enega tistih profesorjev, ki so mi pred leti dali več kot samo izobrazbo. Zdaj je v pokoju. Pripovedoval je, da ga je eden od prejšnjih ministrov vabil v politiko. Pa je premislil in se odločil, da profesure in kariere, ki si jo je bil gradil dolga leta, ne bo vrgel stran. Moder mož.

Tudi v znanosti je veliko blefiranja in na univerzi prerivanja ljudi s prevelikimi egoti za premajhne kabinete in obskurne funkcije, ampak merila uspešnosti in pravila tekme so le bolj higienična kot v politiki. Na poti skozi akademsko kariero je le nekaj oslovskih mostov*, ki jih v politiki ni. Izboljšajo družbo.

Po drugi strani pa sem verjetno edini, ki mu je padel v oči tale citat iz Atlas Shrugged:
He simply refuses to get excited about plumbing.**
Skratka, Šiškarji, dajem vam možnost. Ne vem, zakaj bi moral delati za ljudi, ki cenijo carje in pajdaše. Ne vem, zakaj bi metal stran kariero za to, da bi zmanjševal birokratske ovire. Iz Slovenije je treba narediti normalno državo, kjer za pošteno tekmo na podjetniškem trgu veljajo pravila pravne države in kjer solidarnost v družbi poskrbi zato, da imajo vsi enake možnosti, da nobena glava, nobene roke, ne ostanejo brez dela.

Če boste temu dali dovolj odločno podporo, lahko računate name. Sicer mi še vedno ostane internetno inštalaterstvo. Ali pa grem po poti Johna Galta.


* "Oslovski most" je selektiven izpit, ki prepreči, da bi vsak osel lahko končal katerikoli študij oz. pridobil katerokoli kvalifikacijo.
** Prof. Janko Prunk je rad citiral, če se prav spomnim, nekega nemškega filozofa, ki je trdil, da so edine prave znanosti teologija, filozofija ipd. Ostalo, torej gradbeništvo, računalništvo, da je kovaštvo ali nekaj podobnega.