19. avgust 2009

Spoštuj datoteke in mape ...

... da boš dolgo živel in ti bo dobro na zemlji.

Zadnje čase veliko zabavljam čez Apple in OS X. Zadeva namreč ni tako zelo brez napak, kot se radi pohvalijo oboževalci te znamke. Parkrat sem že imel na jeziku, da Microsoft zasluži pohvalo. Namreč, ni lažjega kot narediti sistem, ki za silo dela na treh, štirih hardverih in solidno podpira tvoje Apple miške, Apple telefone, Apple diske, Apple ... vse drugo pa tako tako. In res,

kapo dol pred Microsoftom

na kako pestri strojni opremi delajo Okna in koliko najrazličnejših programov raznih genijalcev trpijo pod nogami. In delajo ne slabo.

Pravzaprav uporabljam tri računalnike, največ Apple MacBook, ko tam kaj ne dela Lenovo IdeaPad, v službi imam pa še en nekoliko starejši namiznik. Slednja poganjata XP. Med temi tremi stroji seveda želim sinhronizirati datoteke, torej dokumente, preglednice, prosojnice ... V ta namen uporabljam dve izvrstni storitvi.

Dropbox datoteke sinhronizira s strežnikom nekje v oblaku in ima omejeno kapaciteto. Microsoftov Live Sync sinhronizira med računalniki, ki so tisti hip pripeti na internet. Kapaciteta ni omejena. Moji trije se tako vestno sinhronizirajo med seboj in z oblakom, a tudi po nekaj dneh sinhronizaciji ni in ni videti konca.

Začenjajo se pojavljati kopije datotek,

ki so enako dolge, imajo isti datum ... Večinoma Excel in Powerpoint. Primerjava datotek pokaže, da se v par bytih razlikujejo. Od kod zdaj ta razlika? Virus! Vse prečešem, si pošljem sumljive datoteke skozi gmail, virusa nobenega.

In katera je zdaj "prava" verzija preglednice, slajdov? Kaj naj zbrišem in kaj naj ostane? Odpirajo se vse, računalnika ne sesujejo ...

Vse so ta prave!

Izkaže se, da če Microsoft Office zgolj povoha Excel ali Powerpoint datoteko (beri: jo odpre), original prepiše z malce spremenjeno verzijo. Datum datoteke pusti pri miru, praviloma tudi velikost. Ja, vpraša "Save?", in ja, odgovoriš "No", "No way", "are you sure?", "Yes" ... a vseeno nekaj počačka po datoteki. Pa kaj vraga potem sprašujete!

In to mi gre pri sodobnem računalništvu vedno bolj na živce.

Da preproste stvari ne delajo, oz. da pohabijo osnovno funkcijo zato, da bi neki "feature" za telebane bolje delal. Npr. spreminjanje ločljivosti ali datuma datotek s slikami iz fotoaparata. Gotovo je globji pomen v tem, da Microsoft moje datoteke malček zameštra. Ampak zaradi tega Live Sync, tudi Microsoftov produkt, slabo dela. Ko jim bo to prišlo do živega, bodo programerji dobili nalogo, da Live Sync doprogamirajo tako, da če pa je datoteka .ppt in če je isti datum in če je ista dolžina, potem se jo razpozna in ugotovi, ali gre za resnične spremembe, ali gre samo za posledice odpiranja.

Mi se pa čudimo, da ga ni več programa pod en megabyte, kaj megabyte, DVDji bodo počasi premajhni. Da rabiš procesor z vsaj dvemi jedri in da zadeve poleti ni za pestovati v naročju ...

Datoteka je svetinja. Če jo odprem, pa ne shranim, prosim, prosim, naj ostane taka kot je bila. Če jo skopiram ali premaknem tudi. Do zadnjega byta!

Bill, Steve, Matej ... je to res tako težko?