22. avgust 2009

Beseda je konj



Ko so mediji včeraj na udarnih mestih poročali o tem, da Katarini Kresal grozijo preko interneta, je bila moja prva zlobna misel, da je grožnja po internetu sicer ni atentator na vlaku z bombo, je pa v času kislih kumaric vseeno bolje kot nič, pa še Janšo se potunka, ko je na počitnicah.

Spomnil sem se namreč na prizadevanja nekoga, da bi si odrezal kos Pahorjevega atentatorja. Da je bil v resnici namenjen k njemu. In menda ni bil edini, ki bi se prislinil. Čeprav se spletnih forumov izogibam, mi čez ekran zleti dovolj blata, da take grožnje ne slišim nič bolj resno kot kak "drop dead" na ulici. Toliko v opravičilo cinični in opozicijsko obarvani prvi reakciji.

Ampak dva dni prej je Delo objavilo članek z naslovom "Bi radi živeli v državi, v kateri bi morali razmišljati o posledicah zapisanega?" s čemer so branili pisanje ministrice Širce. Moja prva rekacija, kar na Twitterju, je bila "Ja, (rad bi živel v taki državi) ker v nasprotnem je pisati nesmiselno". Seveda se mora pacient, ki po internetu ljudem grozi s smrtjo, zavedati posledic napisanega. Majda Širca, jaz in vsi drugi pa tudi.

Vsi ne mislijo tako. A v odnosu do takih vprašanj, namreč, je beseda konj ali ne, se kaže razlika med "progresivnim" in "konzervativnim" prepričanjem, ne da bi bilo treba po delitve v čase revolucije.

Zato, ker me moti poljubnost povedanega na internetu, sem za to, da se načrtovanje atentata na Kresalovo vzame resno in da se za začetek najde ljudi, ki pisno grozijo* drugim s smrtjo. Za začetek. Več resnice, zmernosti in tolerance na internetu namreč ne bi škodilo. In morda bo to pozitivno vplivalo tudi na kolumniste v menda uglednih tiskanih medijih, kjer se je kar udomačilo, da skupino, ki jim ni všeč, imenujejo za "bando", pa naj gre za vodstvo kake domače ustanove ali pa kabinet podpredsednika tuje države.

Naši pradedje so imeli pregovor, da beseda ni konj. Takrat bi nekateri dali kraljestvo za konja. V informacijski družbi konj praktično ni več. So samo še besede**. Zato ni vseeno, kakšne so.

* ima kdo kak link na to grožnjo?
** beseda (word) v informatiki označuje 2 bytea, 16 bitov.