9. maj 2015

Utrjevanje utrjenih

Mislil sem, da samo internet prenese vse. V tistih patoloških komentarjih pod člankih; v verižnih malih, ki so zapisani v velikih fontih in v več barvah; v tvitih ljudeh, ki jih je več ljudi blokiralo, kot jim sledi; v blogih, kjer je vsak sam svoj urednik in objavi vse.

Do papirja sem ohranil nekaj rešpekta. Da se pač ne natisne vsega. Vsaj kot uvodnik Sobotne priloge ne. Zmota. 

Dr. Janez Markeš piše:
Povojno večdesetletno obdobje, v katerem je kot družbeni koncept zmagala socialna demokracija in so se utrdile temeljne človekove pravice, je trajal presenetljivo dolgo. Neravnovesje po padcu berlinskega zidu, islamski fundamentalizem in podivjanost kapitala, ki je mobiliziral Kitajsko in Daljni vzhod bodo spet zahtevali davek in nanj bi v ekonomiji zla morali biti pripravljeni.
V Ljudski republiki Jugoslaviji, v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji smo imeli socialno demokracijo?! Nekaj takega, kot pod Brandtom v Zahodni Nemčiji? Ali Schroederjem? Ali Blairom? Ali Kreiskim?

In da so se utrdile človekove pravice? Resno? Se slovensko ustavno sodišče moti, ko je v več kot eni sodbi in v več kot eni sestavi ugotavljalo, da je prejšnji režim sistematično kršil človekove pravice? Vse pravice po spisku!

Saj menda avtor ne pričakuje resne razprave, kjer bi mu našteli, komu vse so bile človekove pravice kršene, od redarja v Tacnu pod Šmarno goro do rudarjev na Kosovem konec 1980ih.

In negativca v odlomku? "Ekonomija zla" in "podivjanost kapitala"! Torej tistega kapitala, ki je mobiliziral Južno Korejo, da za nas dela telefone in računalnike? Med tem ko v Severni Koreji utrjujejo človekove pravice!

Ampak

Ampak ko sem zadevo malo premislil, ugotavljam, da delam Markešu morda krivico. Nekateri ga niso marali, ko je pisal za Mag, drugi ga ne marajo zdaj, ko piše za Delo. Vsekakor pa ni neumen.

In kako lahko pameten človek na najbolj eminentnem mestu časopisa, ki se javno ponaša s svojo levičarsko uredniško politiko, sesuje utopične regresije, v katere se vrača lunatični del slovenske levice z ZL na čelu ter deli SD in Desusa za petami in to spravi mimo vseh uredikov?

Tako, da pravilnost in perspektivnost njihovih idej neločljivo utemelji na dejstvih, kot jih je predstavil zgoraj. Če držijo dejstva, kot jih je predstavil Markeš, imajo te utopične regresije prihodnost. Če pa ne drži, pa ne.

Izkaže se, da je včasih dobro, če imajo kolumnisti ne le pravico do lastnega mnenja ampak tudi pravico do lastnih dejstev.

Prav zato, ker o mnenjih se lahko neskončno časa pričkamo, za dejstva se pa ve.

OPOMBA DODANA DVA DNEVA PO OBJAVI: 

Dopuščam možnost, da sem Markeša narobe razumel in da je z opisanim mislil na situacijo v Zahodni Evropi. 

Morda me je zmedlo to, da odstavek višje piše o Sloveniji, da v Evropi ni bila samo socialna demokracija, ampak jo je pravzaprav postavljala krščanska demokracija in da zmaga "liberalne demokracije", če si uveljavljen termin sposodim pri Fukuyami, in človekovih pravic, do leta 1989 sploh ni bila jasna. 

Če je bil nesporazum, se opravičujem, da sem mlatil po slamnatem strašilu.