29. november 2014

Nova Slovenija. Vsa drugačna, vsa enakopravna

Iz kongresa Nove Slovenije si bomo zapomnili spopad med Novakovo in Hojsem. Žal. Iz medijev si namreč nisem nič zapomnil o kakih pomembnih programskih usmeritvah ali idejah za to, kako spraviti državo na noge. Pa saj tega se od majhne opozicijske stranke niti ne pričakuje. Potegnimo iz tega spopada najboljše, kar se da.

Danes je Nova Slovenija izglasovala, da ni manjši partner neke večje stranke, ampak samostojna stranka. Prepričljivo. Z rezultatom 3:1. To je dobro.

Ker to pomeni, da jim zdaj ne bo treba več ob vsaki priliki za vsako ceno dokazovati, da so drugačni od SDS. Če tega ne bodo več počeli, se zna pokazati, da je programskih podobnosti med strankama veliko. In da so za državo dobre. Vsekakor boljše kot krogci SMC.

Ne vem, da bi bila na slovenski desnici podpisana kaka dolomitska izjava o tem, kdo ima vodilno vlogo in je zato nespodobno, da ena stranka navija, kdo naj bi bil predsednik druge. Kar pa seveda ne pomeni, da tako vmešavanje ni politično dopustno. Ker spodobnost nikoli ni bila posebna odlika politike.

Kot tudi ni spodobno politiko graditi na javnomnenjskih akrobacijah (publicity stunt se jim reče angleško), kjer imajo nekatere celo nekaj smisla (kdo bo pa imel izredno pokojnino, če ne bivši predsednik države, ne glede na to, kako se piše; seveda se spodobi 1.11. prižgati svečo na grobu padlih partizanov in domobrancev). Problem je, če jih delajo zaradi kamer.

In še večji problem je, če v želji biti drugačen za vsako ceno delaš škodo. Kot je bila podpora zapiranju arhivov. Ki so danes bolj zaprti kot pred sprejemom zakona. Ki ga je pomagala sprejeti NSi. To je dejstvo. Da bi bila vsa drugačna, vsa enakopravna. Če hoče biti res drugačna od povprečne slovenske politike, naj prizna napako. Enakopravnost pa je potrdila na kongresu.

In potem je tu še udeležba vidnega pomladnega politika na dogodku, ki ga organizira "hobotnica". Meni se to ne zdi narobe. Drugemu se to zdi narobe. Tretjemu se zdi narobe, da nekdo pove, da se mu to zdi narobe. Nekomu se bo zdelo narobe, da se mi to ne zdi narobe. In tako dalje in tako naprej.

In potem se nekaj pritožujejo glede volilne udeležbe.

Z državo gre pa navzdol. Med tem, ko smo uživali v poceni azijski robi in drugih pridobitvah globalizacije, se je zgodilo, da globalno ne tekmujejo samo podjetja na trgu, ampak tekmujejo tudi države.

Tekmujejo za to, katera bo ponudila čim boljše storitve: izobraževanja, zdravstva, varnosti, delitve pravice, investiranja ... Na tem področju smo Slovenijo po vstopu v evro praktično nehali modernizirati. Prej pa smo precej počivali na lovorikah najboljših iz prejšnjega sistema. Za modernizacijo bo treba najti zavezništvo. Dvomim, da bo zadostovalo, da se ga najde samo na enem polu.

Delitev duhov po kriteriju, kdo je bolj pomladen, kdo bolj desen, kdo bolj pravoveren, ne bo prinesla rezultata. Pretvarjanje, da živimo v normalni demokratični državi pa tudi ne.