25. maj 2013

Na današnji dan

Evidentno dejstvo je, da je bil Dan mladosti je bil v bivši državi dan namenjen utrjevanju kulta osebnosti njenega voditelja Josipa Broza Tita. Masovke na štadionu so bile organizirane v najboljši maniri Stalinskih proslav in so se do danes ohranile v Severni Koreji. Povezava rojstnega dneva ljubljenega vodje z mladimi je oblika slavljena kulta mladosti, ki je lasten vsem totalitarnim režimom.

Pričakoval bi, da je Slovencem, tudi in predvsem tako imenovani slovenski levici, to jasno vsaj od plakatne afere dalje – ko so Neue Slowenishe Kunst za plakate Dneva mladosti leta 1987 priredili nacistične plakate. Ampak kaže, da je bilo 35 let indoktrinacije uspešnih in da so generacije slovencev v celoti nasedle.

Samo tako si lahko razlagam kraval, ki je nastal okrog Okrožnice, ki jo je ministrstvo včeraj poslalo na šole in vrtce. Na dan, ko je razpadal dogovor s sindikati o stabilizaciji javnih financ, ko so prihajali na svetlo novi podatki o poslih voditelja opozicije, ko je bil na obisku v Sloveniji predsednik Evropskega sveta, je bila prva novica nedolžna Okrožnica MIZKS.

Okrožnica samo prosi ravnatelje, da šole spoštujejo duh odločb ustavnega sodišča, človekove pravice in demokratične svoboščine. Da se ne poveličujejo totalitarni režimi. Da se jih je toliko čutilih naslovljenih od okrožnice, ki nima nič proti temu, da se spomnimo svoje mladosti, kaže, koliko si jih pri nas želi poveličevati režim, ki ga je ustavno sodišče, če drugi ne, spoznalo za totalitarnega.

Kdor tega problema s preteklostjo nima, se ob Okrožnici ne bi ustavil niti 5 sekund, ker bi ugotovil, da se ga to ne tiče. Jih pa veliko ta problem ima. In so predvsem demonstrirali zahtevo, da smo drugi o teh stvareh tiho. Da naj drugič zelo premislimo, v zvezi s čem se oglašamo. Ker beseda, ki ni del post-revolucionarnega novoreka naj ostane zaprta, naj se samocenzurira.

Ljudi danes ni mogoče utišati ne tehnično ne s cenzuro. Lahko pa jih utiša pritisk okolice. Temu pritisku se ne mislim ukloniti. Svobode govora si ne pustim vzeti.