2. maj 2013

Nepojmljivo?!

Opozorili so me, da je v enem od aprilskih Nedeljskih dnevnikov Aleksander Lucu med drugim zapisal:
Drugi dan obiska Slovencev se je dogajalo v kraju Monfort l'Amuray, do katerega pelje cesta iz Pariza mimo slavnega Versaillesa, kjer se je zgodilo tretje zmagoslavje, ko je slovenska veleposlanica v Franciji, Veronika Stabej, v poslovni, kulturni in politični objem zapeljala Pahorja, Starcka, Škrabca in Barbaro Jaki. Bilo je tako zmagoslavno, da bi skoraj moral biti zraven še nekdanji multiminister dr. Žiga Turk, da bi videl na lastne oči, kako se lahko družijo njemu nepojmljive različnosti, umetnost, kultura, gospodarstvo in politika. Francozi, ki so ves čas spremljali zmagoslavno dogajanje Slovencev, so bili prepričani, da nam je uspel dogodek, ki smo ga vrhunsko zrežirali, zato so dodali, da si ga velja zapomniti!
Ja, glede na to, da je moje ministrstvo projekt slovenskih impresionistov v Parizu zavzeto podpiralo, bi res lahko bil zraven. In če bi g. Lucu vsaj približno hotel vedeti, o čem piše, bi ugotovil:
  • Da sem eden prvih v slovenski politiki, ki je spoznal pomen povezovanja ustvarjalnosti in gospodarstva. Moto tega bloga npr. je že od leta 2007 naprej "ustvarjalnost, podjetnost, samozavest". Kultura in gospodarstvo torej.
  • Da sem leta 2008 ustanovil skupino Sveta za konkurenčnost, ki je naredila program razvoja kreativnih industrij v Sloveniji ter povezovanja v trikotniku kultura, tehnologija, gospodarstvo.
  • Da smo ustvarjalnost zagovarjali v času našega predsedovanja EU, da je prišla v zaključke Lizbonskega evropskega sveta in da je sledilo evropsko leto leto inovacij in ustvarjalnosti.
  • Da so bile kreativne industrije zastopane v samostojni točki programa SDS za volitve leta 2011.
  • Da so prišle do samostojne proračunske postavke, sicer majhne, pa vendar.
  • Da imajo kreativne industrije svoje mesto v Nacionalnem programu za kulturo, ki ga je predstavila še naša vlada.
Tudi Phillipa Starcka poznam, na isto konferenco sva bila povabljena kot govornika.

Nepojmljivo je pri vsem skupaj samo to, kako nizko na seznamu prioritet je pri nekaterih resnicoljubnost.