23. julij 2007

Zakaj prav Harry Potter?

Kot odgovoren oče sem v teh dneh seveda poskrbel za ogled filma Harry Potter and the Order of Phoenix kot tudi za nakup knjige Harry Potter and the Mistery of the Last Chapter aka Harry Potter and the Deathly Hallows.



Me je pa ob tem zadnjem valu pottermanije naslovilo vprašanje, zakaj so te knjige tako zelo popularne. Res zakaj? Ker v tem racionalnem svetu interneta, mobilnih telefonov, visoke tehnologije, matematike in fizike manjka nekaj, kar ni tako prekleto poznano, jasno, transparentno, preverjeno, kjer še obstajajo skrivnosti, kjer se še lahko zgodijo stvari, ki si jih ne znamo pojasniti. Ker se nam ljudem ta "realni" svet preprosto zdi preveč dolgočasen, ker upamo, da obstajajo stvari, ki so manj banalne kot to, kar lahko pojasnita družboslovje in naravoslovje. Pa četudi se je za to, da pridemo v tak svet treba zaleteti v kak zid na postaji King's Cross.

Aktualnopolitični PS: Zdi se, da je osnovni zaplet zadnjega filma v tem, da se Ministrstvo za čaranje preveč vpleta v pedagoško in tudi siceršnjo avtonomijo Bradavičarke. Evo, še en argument (ni slabši nič boljši od ostalih), da vse ostane po starem!