30. marec 2007

Desant na Kosovo

Seja nadzornega sveta Telekoma (na kateri sem res odstopil kot predsednik) je bila v Prištini. S tem smo želeli tudi simbolno pokazati, kako pomemben je za Telekom kosovski trg. Pravzaprav ni pomemben samo za Telekom ampak za slovensko gospodarstvo v celoti. In s takimi potezami samo utrjujemo odličen image, ki ga imamo Slovenci v teh krajih.

Ogromno pa za naše gospodarstvo naredi slovenska vojska in zato se sploh oglašam. Ker sem bil dvakrat prijetno presenečen:
  1. Dan prej, pozno popoldne, se je izkazalo, da je v okviru obiska ravno še dovolj časa, da skočim (poletim) na kratek obisk našega bataljona v Peči. In izkazalo se je, da je nekdo v tej naši državi še sposoben stvari organizirati hitro, učinkovito, točno. Vse je teklo kot namazano! Pa se včasih kdo čudi, da si kje ljudje oddahnejo, ko od birokratov vojska prevzame oblast ... hej, samo hecam se! Zahvala g. Vovku in polkovniku Božiču!
  2. Naša vojska počne dosti več kot da čuva mir. So pravi ambasadorji Slovenije in če bi imeli malenkost več podpore iz Slovenije, bi lahko za zelo zelo malo denarja še veliko bolje promovirali slovenske izdelke. Z majhnimi donacijami. A ni toliko podpore iz Slovenije, kolikor bi jo vojaki lahko posredovali naprej. Podjetja, pritisnite npr. na JAPTI in zahtevajte, da vam pri tem pomagajo. (Morda bi koga poslali na Kosovo namesto v Milano ;-) Vojska se zdi da komaj čaka, da bi bila lahko koristna še drugače in čudovito je videti, da nekje nekdo želi narediti nekaj več kot je v njegovem opisu del in nalog. In tudi zato, ker pomagajo ljudem tam, pogosto z majhnimi pozornostmi in darili, jih ljudje zelo cenijo - Srbi in Albanci.




Albanci sploh veliko pričakujejo od nas. Tisti razumnejši pravijo nekako takole: "vi ste naši prijatelji, vi nam lahko tudi poveste, da s svojimi političnimi zahtevami ne gremo predaleč, da naj korekno ravnamo tudi z manjšinami ... prijatelju to verjamemo, sovražniku ne bi".

Nazaj na razvoj. Tole, kar je napisano pod 2. je tudi razvoj - razvoj novih načinov, kako povezati državo in podjetništvo. Vojno zasebno partnerstvo! Samo še vsi drugi, poleg Slovenske vojske, se morajo zganiti in, še enkrat, zahtevati od paradržavnih organizacij, da se zganejo v njihovo korist.