16. avgust 2017

Fašisti?

Najprej pojasnilo, da razčistimo o fašizmu. Ne maram avtoritarne države, vmešavanja države v družbo, korakanja, idej o večvrednosti ras, ipd. Samo največji luzerji črpajo samozavest iz barve svoje kože. KKK, kljukasti križi in podobna ikonografija so mi odvratni.

***

Po izgredih v Charlottesvillu je bila vsaka izjava ljudi, ki so desno od Antife, pod drobnogledom, namreč ali bodo dovolj odločno obsodili divjanje ameriških skrajnih desničarjev. Ne vem, zakaj bi bilo v Sloveniji to potrebno, ker z njimi Slovenci nimamo nič, ampak kar Janezek vidi, da delajo Trumpu, poskuša nekako uporabiti na Janezu.

Morda je tako tudi zato, ker se je na internetu na splošno, na tviterju pa še posebej, razpaslo, da signaliziramo čustva, predvsem zgroženost, ogorčenje, jezo, obsodbe ... ne pa premislekov ali provokacij k premisleku, kar morda terja več prostora, pa tudi več napora pri bralcih.



Reakcija

Moja prva in osnovna reakcija, ki pove vse, kar si o dogodkih v tem mestu mislim, je bila na angleškem profilu in sicer tale:
Da torej Charlottesville ne bo dosegel namena združiti desnico, kar je bil namen, ampak bo desnico razdelil in da prava desnica obsoja nasilje in prezira svastiko. Isto sem citiral še za slovenske bralce:
Iz tega je jasno dvoje: da obsojam desne ekstremiste v Charlottesvillu in da je dobro, da se desnica okrog tega diferencira, kar se tudi je. Oba tvita več kot jasno vrednostno ocenita dogodke.

Hrana za trole

Je pa na levi nastal napor, da se vse zmeče v isti koš in da bi čim več blata, ki so ga zakuhali ekstremisti v ZDA, padlo tudi po Slovencih. Lep poskus je npr. tako, da je marsikdo kriv in soodgovoren, češ, da hrani naciste. Poskus v tej smeri je bil uvožen:
Odgovoril sem in to je bil moj prvi smrtni greh:
Namreč vsi populizmi delujejo tako, da jih nekdo ali nekaj hrani. Socialni populizem se hrani s finančnimi priboljški, ki jih država daje in del politike si z njimi kupuje glasove. Tukaj bi lahko kaj rekli npr. o tem, kako so si ameriški demokrati s socialnimi politikami kupovali glasove v velikih ameriških mestih. Nihče ni nedolžen. Neposredne zveze z nasiljem na ulicah Charlottesvilla pa tvit nima. Je splošen, govori o abstraktnem. Kar je tudi težko prebavljivo.

Drugi smrtni greh je bil tale tvit:



Seveda nisem nikjer trdil, da so Antife za vse krive. Zgolj omenjanje Antif in ne omejitev tvitanja na kritiko supremacistov je bila dovolj za podtikanje, češ da zagovarjam desne skrajneže. A se moram popraviti. Nasilje Antif v Hamburgu me demantira. Če ni nasprotnika, se pač zneseš nad avtomobili in izložbami.

V splošni histeriji nihče ni več bral, kaj piše, ampak le še tisto, kar je hotel prebrati oz. kar ustreza predsodkom. Da smo itak vsi fašisti.

Tretji smrtni greh je bil, da sem retvital (pazite, samo ritvital!) Libertarca, ki je histerijo okrog nevarnosti ameriškega(!) desnega ekstremizma za Slovenijo(!) poskušal spraviti v kontekst tukaj-in-zdaj s tvitom o koncentracijskih taboriščih v Sloveniji:



Splošno zgroženost nad tem tvitom je sprožil @kricac in po daljšem pojasnjevanju sem ugotovil, da različno razumemo, kaj je to koncentracijsko taborišče in da je prevladujoče razumevanje v Sloveniji razmeroma široko, mnogo širše od mojega. Zato sem v izogib nesporazumom ritvit umaknil. Je pa tule nekaj informacij, če bi koga zanimalo. Upam, da ne bo splošnega zgražanja nad povezavo!

Kaj je nauk cele zgodbe?

Da obstaja velikanski interes, da se javni prostor skrajno polarizira. Skrajna levica pravi, da je izbira samo med fašisti in antifašisti. Skrajna desnica, da je med komunisti in protikomunisti. Vse izjave in razmišljanja treba nekako pospraviti v te dve skrajnosti, svet je črno-bel, tviti naj bodo črno beli, če bo kaj sivega, bomo pa kar sami določili, kam sodi, "saj jih poznamo". Predalčkamo hitreje kot premislimo.

In spet se človek spomni na Yeatsov Drugi prihod:

Krožeč v vedno širših krogih,
Sokol ne sliši več sokolarja.
Vse stvari odpadajo, središče več ne vzdrži.

In skrajna levica in skrajna desnica si želita, da center razpade in da se bosta lahko udarili za državo. Center se brani tako, da zavrnemo črno belo slikanje sveta, da odkrivamo sivine senc, da provociramo premisleke, da prebadamo mehurčke, da podvomimo v stereotipe. Cena za to so potvorjene interpretacije in krivično predalčkanje. Majhna, če bi se kdo ob tem kaj zamislil. Velika, če vsak v svojem mehurčku pritrjuje svojim.