6. november 2016

Uber prekarnost

V naši dolini se dviguje šentflorjansko zgražanje, češ, vozniki, ki jim Uber najde vožnje in opravlja billing, so prekraci. In to da je strašno. Obravnavati da bi jih bilo treba kot uslužbence Uberja. Naj jih lepo Uber vzame v službo od sedmih do treh, s plačanim dopustom, odmorom za malico in plačilom prevoza na delo.


Negotovo?

Razčistimo najprej o prekarnosti: prekarno pomeni negotovo. Delo voznikov Uberja ni prav nič bolj negotovo kot delo običajnih taksistov. Glede na to, da se taksisti bojijo Uberja, je celo manj negotovo od dela taksistov. Predlagam, da namesto zlovešče tujke tudi sicer začnemo uporabljati besedo, ki jo razumemo: negotovo.

Samostojno?

Kar se pa odnosa med Uberjem in voznikom tiče - da gre pri tem za elemente oblike zaposlitve, morda lahko odloči sodišče v kakšni urejeni kapitalistični državi kot je Velika Britanija ali ZDA. 

Hinavsko pa je o tem modrovati v državi, kjer npr. žerjavisti na teritoriju Luke Koper upravljajo z žerjavi, ki so osnovno sredstvo Luke Koper in pretovarjajo kontejnerje, kar je posel Luke Koper. In to ne delajo kot uslužbenci Luke Koper ampak kot s.p.-ji. Kot s.p. dela prenekatera natakarica v lokalu, ki ni njen, streže stranke, ki niso njene stranke, uporablja stroj za espresso, ki ni njen stroj in izdaja račune, ki niso računi njene firme.

Hinavsko se je spotikati ob Uber, dokler v Sloveniji na deset tisoče ljudi kot samostojni podjetnik dela delo povsem običajnih uslužbencev. Na tak način so zaposleni, ker so sicer davki previsoki in fleksibilnost trga dela prenizka. Samo zato. Nobenega organizacijskega ali tehnološkega vzroka ni. Prav nič niso samo-stojni. 

Samostojno!

So pa dela, kjer človek dejansko je samostojni podjetnik. Samo-stojni. Ko sam stoji. Ne za tujim šankom, ne na tujem žerjavu, ampak s svojo lestvijo in svojimi čopiči beli stanovanja; ali pa sedi v svojem avtu, sam si odreja delovni čas, sam izbira, kje bo vozil.

Tlačiti Uber v uslužbenske kalupe ni nobena borba za delavske pravice, ampak preprečevanje samostojnim voznikom, da bi delali in potnikom, da bi se vozili. Je usluga cehom, katerih smoter je izrivanje konkurence in nadzor cen. Je usluga županom, ki vedrijo in oblačijo nad cehi in lahko žugajo celo z državno konkurenco zasebnim taksistom.

Podjetništvo da ali ne

Širši vidik te zgodbe ni, ali mislimo v Sloveniji resno z delitveno ekonomijo ali ne. Širši vidike je, ali mislimo resno s samostojnim podjetništvom. Ali je samostojno podjetništvo predvsem obvod okostenelega trga dela ali je res namenjeno temu, da ljudje delajo samostojno. 

Delitvena ekonomija oz. platformski kapitalizem mobilizira sredstva in sposobnosti posameznika. Vprašanje je, ali bodo države dovolile, da se sredstva in sposobnosti mobilizirajo in uporabljajo, ali pa jim bodo metale polena pod noge. Dodane vrednosti ta polena ne ustvarjajo.