19. februar 2010

Megla, megla ...

V teh dneh, ko se zdi, da je vlažna megla legla nad Slovenijo, in samo čakamo, od kje se bo vzela kakšna nova pošast iz romana Mist, sem v svoji evropski službi pozorno bral preambulo k Lizbonski pogodbi. Takle bi bil korekten prevod v slovenščino (ki ni enak uradnemu, ampak to zdaj ni pomembno):

OB ZAJEMANJU navdiha iz kulturne, verske in humanistične dediščine Evrope, iz katere so se razvile univerzalne vrednote nedotakljivosti in neodtujljivosti pravic človeške osebe, svobode, demokracije, enakosti in pravne države,
OB SKLICEVANJU na zgodovinski pomen konca razdeljenosti evropske celine in na potrebo po oblikovanju trdnih temeljev za graditev prihodnje Evrope,
POTRJUJOČ svojo zavezanost načelom svobode, demokracije in spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter pravne države.

Toliko sem že od znotraj spoznal hodnike palače Justus Lipsius, da si predstavljam, da teh šest vrstic ni nekdo stresel iz rokava, ampak, da je vanje vgrajenih nekaj človek-let dela; iskanja kompromisov po celem kontinentu. Ne zastonj. O tem, da je nekaj vrednota, se hitro vsi strinjamo. Bistven je vrstni red.

Na prvem mestu je "nedotakljivosti in neodtujljivosti pravic človeške osebe". Npr. dr. Baričeviča in vseh morebitnih ostalih, ki jih ljudske govorice vpletajo v tisti del zgodbe, ki je povezan grafičnimi podrobnostmi. Šele potem pride vse ostalo, npr. svoboda (tiska) ali demokratičen interes javnosti.

Sodelujoči v oddaji Kmetija so se prostovoljno odločili, da bodo dostojanstvo zamenjali za trenutke televizijske slave. To je bil učinkovit prispevek k nižanju splošnega spoštovanja do človeške osebe. Najboljša vzgoja za svet, ki da je en sam velik reality show. Tudi zato se prehitro najdejo kamermani. In gledalci.

Ne zanimata me ne Kmetija ne garaža. Zanima me, zakaj je postopek vračanja psov tekel hitreje od tožbe za odškodnino tistega, ki ga so ti psi ogrizli. Zanima me, ali je minister Zalar o tem sposoben zagotoviti verodostojno preiskavo dela pravosodnih organov, Pogačnik veterinarskih in Krebsova upravnih. In koliko zaupanja vredna je pri vsem tem policija ministrice Kresalove.

Svoboda, demokracija, enakost in pravna država lahko stopijo v ospredje šele po tem, ko nehamo gledati kmetijo. Ko se dvigne megla. Morda so pa zato Trenja zamenjali s Kmetijo.
magla oko nas
prekasno je, uzaludno,
sve je dublji jaz.
- Josipa Lisac