13. junij 2008

Slovenija Danes

Zadnje dni se ukvarjam s Slovenijo danes. V sredo sem povabil blogerje in medije na zajtrk. Blogerji so prišli, od starih medijev pa komaj kdo. Potem je opozicija zagnala vik in krik, in danes smo na to temo na SVR naredili tiskovno konferenco. Polna soba!

Pred leti smo veliko govorili o reformah. Naletele so na strašen odpor, ampak kar nekaj smo jih vendarle izpeljali. Ne vseh. In dajejo rezultate. Osnovno sporočilo brošure torej je, da če se spreminjamo, če se moderniziramo, potem pridejo tudi rezultati. In to sporočilo bi moral ceniti vsak politik, ki ima ambicijo, da v državi kaj spreminja na bolje.

Največ imajo proti brošuri povedati prav tisti, ki so tudi najbolj nasprotovali spremembam in modernizaciji. Verjetno jih je šele zdaj, ob koncentriranih podatkih v tej brošuri, zadelo, koliko je bilo pravzaprav narejenega, na vseh področjih, in zdaj iz trte izvijajo očitke, da bi prekrili to dejstvo. To pa seveda je predvolilna retorika in s tem ni nič narobe.

Leta 2005 smo si v Strategiji razvoja Slovenije
zadali štiri glavne cilje. (1) V desetih letih ujeti
povprečje gospodarske razvitosti EU: za­
ostanek smo prepolovili. (2) Socialni razvoj
in večja blaginja: število ljudi, ki so potrebni
socialne pomoči, je padlo za tretjino, stopnjo
brezposelnosti smo skoraj prepolovili. (3)
Trajnostni razvoj: število rojstev po dolgem
času spet raste, dokončanih je bilo veliko
čistilnih naprav, gradimo čiste energetske
objekte. (4) Slovenija kot mednarodno ugle-
dna in prepoznavna država: dobivamo če­
stitke za uspešno predsedovanje EU. Povabili
so nas v OECD, ki je družba najuglednejših in
najvplivnejših držav na svetu.


In to dejstvo, da je Slovenija uspešna, nam priznava ves svet, Evropska komisija, OECD, Business Europe, IMD … samo mi bi pa kot v tisti šali o Slovencih v peklu drug drugega tiščali v vrelo olje.

  • Celostna podoba: Najbolj absurdna je obtožba o celostni podobi. Uporabili smo tisto, kar Služba vlade za razvoj uporablja, odkar obstaja.
  • Podpisi s funkcijami: V kolofonu je jasno zapisano, da je izdajatelj Služba vlade za razvoj. Da je JJ predsednik vlade in da sem jaz minister se ve. Nihče ni podpisan s funkcijami, tudi ljudje, ki jih citiramo na zadnji strani ne.
  • Slogan SDS: Predsednika vlade smo prosili, da napiše uvodnik in dal mu je naslov, ki odraža vsebino napisanega.
  • Ali je to predvolilna propaganda: Ne.Normalno je, da se na začetku mandata pove o načrtih, na koncu pa poroča o rezultatih. Če rezultati so, je slednje dosti lažje.
  • Ne drži, da se samo hvalimo. Vsaj polovica mojega uvoda govori o tem, česar nismo naredili. Je pa pač res vse, kar pišejo naslovi ...
  • In res je tudi, da so pred nami še izzivi, da so naloge, ki jih še nismo naredili. Berite brošuro, zadnje odstavke v vsakem poglavju (...) Dajmo se pogovarjati o teh vprašanjih, to so pomembna vprašanja za našo skupno prihodnost, ne pa kakšne so barve na papirju.
  • Zato smo odprli blog, kjer lahko demokratično vsak pove kar hoče. Večina prispevkov je žal na nivoju običajnega prepiranja na internetu, nekaj prispevkov pa je dobrih in zaradi teh sem vesel, da smo odprli tudi debato na spletu.
PS: Logotip Slovenija jutri iz leta 2006, ko sem bil še profesor. Modra in rumena takrat še nista bili sporni.