27. marec 2008

BMW Clean Energy

Včeraj sem se imel možnost peljati z BMWjem, ki dela tudi na vodik, na predstavitvi pa priložnost, da povem nekaj besed. Govor spodaj.



In kako se pelješ na vodik? Ni čutiti kake posebne razlike, saj ima vozilo precej klasičen motor, ki deluje tudi na bencin, ima pa za zadnjimi sedeži tank za ohlajeni vodik na -253C. Če je to prihodnost avtomobila ne vem, so pa prestižna in hkrati ekološko nesporna vozila odličen promotor za preskok v tretjo industrijsko revolucijo.









Gospe in gospodje,



Smo na pragu nove dobe. Znanilci te dobe so tudi drugačni avtomobili. Avtomobil je pred dobrimi 100 leti začel spreminjati svet. Spremenil je vzorce poselitve, rabo prostora, kje delamo, kje živimo. Spremenil je tempo življenja. Je sinonim za naglico v kateri gre življenje mimo nas. Avto ni samo sredstvo, ki nas pripelje od točke A do točke B, avto je simbol uspeha in predmet poželenja. Dober avto, ne kakšna koreta.

Smo na pragu nove dobe, ko se poslavljamo od energetskega vzorca, ki nas spremlja pravzaprav celo zgodovino. Za sredozemske mornarice so najprej padli obalni gozdovi, od libanonskih ceder do kraških hrastov. Še posebej zadnjih 200 let človeštvo svoje potrebe po energiji krije s sežiganjem goriv, ki so nastajala milijarde let. Koncentracije CO2 zaradi kurjenja ogljika, ki ga je življenje ločilo od kisika, se večajo. CO2 je eden od plinov, ki povzroča efekt tople grede. Ozračje se segreva. Večina znanstvenikov se s 95% gotovostjo strinja, da klimatske spremembe povzroča človek.

V sosednji hiši visi slika Pavla Kuenla z naslovom Šempetrsko predmestje iz leta 1847. Na njej je Ljubljana pod debelo snežno odejo. Takih zim ni več. Škoda. Rad imam sneg. Podnebje se spreminja. Za veliko noč je snežilo. Ne ne, ni vse povezano s klimatskimi spremembami. Pregovor "Zelen Božič, bela Velika noč je zelo star".



Imamo pa še druge skrbi. Cena nafte je prebila mejo 100USD/ za sodček in se ob tem sploh ni ustavila. Svetovne zaloge nafte in plina ima vsega nekaj držav. In nekateri v energiji ne vidijo samo zaslužka.

Smo na pragu nove dobe. Jeremy Rifkin, s katerim sem sodeloval pri postavitvi novega cikla lizbonske strategije, ji pravi tretja industrijska revolucija. V Evropi se zares začenja s slovenskim predsedovanjem Svetu EU, ko smo dosegli, da so se evropski voditelji strinjali o principih in časovnem okvirju za sprejem ukrepov, s katerimi bo EU do leta 2020:
  • za 20% povečala energetsko učinkovitost,
  • za 20% zmanjšala izpuste CO2 in
  • 20% energije pridobila iz obnovljivih virov.

Cilji so ambiciozni in potrebna bo revolucija na področju znanosti in tehnike, da bomo te cilje dosegli. Evropa želi prva razviti ustrezne tehnologije in izdelke in jih ponuditi svetu.

BMW je tako med vodilnimi na svetu pri izdelavi avtomobilov za vodikov pogon. Na tem področju je priložnost tudi za razvoj v Sloveniji. Obstaja iniciativa za ustanovitev inštituta za Vodikove tehnologije. Eden od velikih državnih projektov se ukvarja z trajnostno mobilnostjo in ekonomijo vodika. Služba vlade za razvoj je v okviru sveta za konkurenčnost ustanovila tudi Razvojno skupino za energetiko in trajnostne vire energije. V kratkem se bom sestal s tehnološko platformo, ki združuje slovenske proizvajalce komponent za avtomobile, tudi električnih. Spremembe so razvojna priložnost, ki jo moramo izkoristiti.

Gospe in gospodje

Res smo na pragu nove dobe. Prej, ko smo bili revni, nas je skrbelo zase. Zdaj nas skrbi predvsem za druge. Za sosede. Za zanamce. Skrb za drugega ni ekonomska kategorija. Je vrednota. In prav je, da vrednote stopajo v ospredje.


Na začetku sem povedal, da je avto tudi simbol. In v tem je pomen vozila na vodik. Da je simbol nove dobe. Da oblikuje nove vrednote. Sledile mu bodo rešitve, ki bodo manj prestižne, pa za naše okolje in za okolje naših otrok nič manj pomembne.