19. maj 2007

Kaj študirati, da bom imel delo ...

... ni pravo vprašanje. Pravo vprašanje je:

Kako študirati?

Na to temo smo nekaj diskutirali in podatki o tem, kakšni profili danes imajo delo in kakšne ne, so le del odgovora. Spodaj so prosojnice (ki so, mimogrede, nagrajene kot najboljše med temi, ki jih gosti slideshare.com):



Zanimivo je tam okrog prosojnice 17, kjer so podatki o tem, kolikokrat se bo menjalo službo (na rob našim razpravam od prožni varnosti). K pisanju me je pa spodbudila prosojnica 22 in nadaljevanje, ki se naslanja na knjigo The Jobs Revolution: Changing How America Works:
“None of the top 10 jobs that will exist in 2010 exist today,” Those jobs will require technology that’s still being developed. The most important thing a student can do today is learn to learn. The book adds, however: “Rather than focusing on specific technologies or specific problems, we need to equip students with those concepts that are common to all problems, all technologies, all skills, ranging from workplace engineering to ethics to entrepreneurship.

Zagovorniki velikega števila majhnih univerz bodo razložili, da to lažje dela majhna univerza z ne zelo specializiranimi programi. Zagovorniki velikih univerz pa, da potrebno širino teh znanj lahko da le velika, kompletna univerza.