5. januar 2017

Strategija nesvobode govora še bolj

PortalPlus poroča, da je Ministrstvo za kulturo je spisalo še tretjo verzijo Strategije republike Slovenije na področju medijev. Praktično vse, kar sem napisal o drugi verziji, še vedno drži. Bolj zanimive popravke komentiram spodaj.


Tule se izognejo debati, ali ima RTV Slovenija sploh zakonsko podlago, da iz obvezne naročnine financira spletni portal oz. da bi to podlago dobila:


Tule so vrgli ven idejo, ki je bila zelo smiselna, ampak zakaj bi administrativne ovire odstranjevali medijem, če jih nikomur drugemu ne:


Leporečje je še lepše:


Radio študent je dosegel naslednji popravek:


MK je očitno imelo tudi precej posluha za pripombe RTV Slovenije. Kozmetike je veliko, ne vem zakaj pa je bilo treba iz tako umetelno sestavljenega Programskega sveta izbrisati Rome. S podrobnostmi se ne bom ukvarjal.

Velikanska sprememba na boljše! Medijska strategija je strategija dostopa do interneta! S u p e r :


Davek na internet se je preselil med vrstice:. "Možnost finančnega prispevka" ostaja. Niti ni jasno, komu naj bi prispevanje naložili. In ker ni jasno, koga bo udarilo po žepu, zna iti predlog skozi:


Če vas je zgoraj razveselil dostop do interneta za vse z električnim priključkom, sledi razočaranje: kazalnika za to ni, ideja je zgolj ideja, katere uresničevanja ne bodo preverjali:


In - kot češnja na torti - še čisto nov, post Trumpovski, in zastrašujoče orwellovski napad na fejk njuz, družbene medije, spletne strani in neodvisne portale. Pozor, to ni samo grožnja Facebooku, to je grožnja spletni strani Janeza Novaka in neodvisnim spletnim portalom! 


Z zgornjim odstavkom je Medijska strategija še bolj strategija nesvobode govora! 

Skratka

Vsi problemi ostajajo. Primerjavo obeh verzij* si lahko ogledate tule.



* Da ne bodo po MK iskali krta, ki je wikileaknil primerjavo: oba javno dostopna PDFa s strategijo odprete z Wordom in ju shranite kot DOCX. Potem DOCXa primerjate z izbiro "Compare Versions" v zavihku "Reviews".