30. julij 2014

Projektna pisarna?

Bojim se, da gre za delovanje po pregovoru, "Kdor ne ve, kaj bi počel, se ukvarja s tem, kako bi to počel". Ladja se potaplja, oni bi pa prestavljali stole po palubi. Telesa za medresorsko usklajevanje obstajajo in so umeščena v hierarhijo odgovornosti. To so komisije, medresorske delovne skupine, odbori in na vrhu vlada.

Bolj kot za dodatno birokracijo gre za vzpostavljanje dodatnega sistema koordinacije, ki ima lahko za posledico še večjo porazgubitev odgovornosti in še manjšo zavzetost pri izvajanju projektov. Vse skupaj je povezano s projektno pripravo proračuna. Glavni efekt, da bo proračun namesto o politikah govoril o projektih pa je, da bo mogoče sredstva manj transparentno premikati med resorji.

Kot minister bi bil zelo slabe volje, če bi se za neko nalogo, ki ima težišče npr. pri znanosti in tehnologiji, pojavil nek projektni vodja iz kabineta predsednika vlade in bi vodil projekt, ki bi ga morali večinoma narediti na ministrstvu za znanost ali pa na ministrstvu za tehnologijo. Za tak projekt se ne bi čutil odgovornega niti ne bi bil posebej na vrhu mojih prioritet.

Tak projekt bi moral voditi in zanj politično odgovarjati eden od obeh ministrov. Usklajevati pa bi se ga dalo preko medresorske delovne skupine. Izjemoma bi ga lahko koordiniral državni sekretar iz kabineta predsednika vlade ali PV osebno, recimo, če bi šlo za kak obsežen paket strukturnih reform.

O teh pa v koalicijski pogodbi ni ne duha ne sluha.