12. februar 2014

Ja, medalje smo osvojili!

Slika: Reuters
Po družabnih omrežjih se je zadnje dni razpaslo posmehovanje temu, da se poistovetimo z rojaki, ki so osvojili medalje v Sočiju; nekako v stilu "a sem danes že osvojil kako medaljo?". Pravzaprav gre za prijeten problem. Brez uspehov naših športnikov, ga ne bi imeli.

Pripadnost je eden od znanstveno utemeljenih moralnih temeljev. Občutek za to se je oblikoval skozi dolgo zgodovino človeških skupnosti in nam je v določeni meri celo prirojen. Smo potomci tistih, ki so držali skupaj. Premagali smo tiste, ki niso. Znanstveniki ugotavljajo, da je pripadnost bližje "desnim" kot "levim". Nekateri svojo modernost celo razumejo kot zatajevanje nekaterih moralnih temeljev in etičnih občutkov. Po drugi strani je mogoče zaradi te iste pripadnosti ljudem utemeljevati nacionalni interes v gospodarstvu, slovenske izdelke v kulturi in slovenski jezik na univerzi.

Z občutki, ki smo jih oblikovali skozi evolucijo ni nič narobe. Nič se nam jih ni treba sramovati. Nič bolj "napredni" niso tisti, ki bi jih zatajili. Je pa treba racionalno pretehtati, kdaj se jim velja prisluhniti in kdaj jih populistično izrabljajo za promocijo nespametnih politik.

Iskreno in sproščeno se torej veselimo medalj, ki smo jih osvojili! Bravo, športniki in športnice, veseli smo, da vas imamo.