21. december 2012

JAZ SVINČNIK, ON ŠTRUKELJ

Iz časopisov človek vedno zve kaj novega. Odkar sem minister o sebi redno berem stvari, ki jih prej nisem vedel. Včeraj sem tako prebral mnenje dr. Gorazda Kovačiča, da naokrog "priporočam esej Jaz svinčnik" (I Pencil) in seveda celo polemiko okrog tega. Malo sem pobrskal, če sem le kaj pozabil, in ugotovil, da naj bi bila moja "priporočila" celo ena od tem na predvčerjašnjih protestih Filozofske fakultete. Dr. Kovačič naj bi namreč eno od predavanj posvetil mojemu "priporočilu".

Zame je to samo še en primer, kako je treba v pomanjkanju objektivnih vzrokov proteste mobilizirati na izmišljotinah in manipulacijah. In ilustrira, kdo za temi protesti stoji. Zanimivo "naključje" je namreč, da sem edini izvod knjižice "Jaz svinčnik" nekaj dni nazaj nekomu podaril. Malo za šalo, malo zares. V dobri veri, da bi videl, da svoboda le ni tak bav-bav. To je bila tudi edina "promocija" tega teksta z moje strani.

Iz povedanega bi lahko sledil sklep, da prejemnik darilca usmerja tudi "spontane" proteste in celo kurikulum na univerzi, ki se rada sklicuje na svojo avtonomijo.