31. marec 2012

Zakaj še je tržnica zaščitena

Crnkoviču ne gre v glavo:

da gre razumen človek, ki rad spreminja ustaljeni red stvari ne le z besedami, temveč tudi dejansko, z opravilno močjo in izvršno oblastjo in z razlogi, upoštevat obskurna priporočila arheologov.

In našteje za celo stran Sobotne priloge argumentov, zakaj naj priporočil dediščinske stroke ne bi upošteval. Naj naštejem še nekaj argumentov v drugo smer, ki tudi niso "obskurna priporočila arheologov":
  • Prometna stroka ima deljena mnenja o tem, ali je garaža na tem mestu sploh potrebna in pametna. Resljeva cesta je ozka, slabo pretočna in se na severu in jugu ne steče nikamor. Konča se s "T" križiščem. Vem, da si tisti, ki stanujejo v bližini, želijo, da bi, vsaj kadar sneži, imeli kam zapeljati svoje vozilo, ampak za take primere je med Rogom in Gradom še dosti možnosti za gradnjo garaž. Politika je, z izjemo Jankovićeve liste, tudi enotna. Je proti tej garaži. Tudi Slovenska akademija znanosti in umetnosti je nanizala vrsto argumentov proti. Itd. itd.
  • Tržnica ni samo spomenik arhitekturne dediščine, ampak velja varovati tudi družabne, socialne vzorce, ki so se vzpostavili okrog tržnice. Gradnja bi jih prekinila, potem pa na tržnico pripeljala instant meščane, ki se bodo z avtom pripeljali pod tržnico, se z liftom odpeljali po solato, in na enak način spet izginili pod zemljo. Vzhodno pa bo zakolonjena Resljeva. Tisto, kar dela tržnico zanimivo, pot na tržnico in srečevanje ljudi na tej poti, na vhodih v tržnico, bi izginilo. Ko zdaj hodimo po tržnici, hodimo po 2000 letih zgodovine, po novem bi hodili po treh nadstropjih pločevine.    
  • Pri dveh zadnjih globokih jamah v mehkem terenu blizu Ljubljanice je prišlo do razpok na sosednjih stavbah (Kongresni trg) in menda celo do nagibanja sosednjih blokov (gradbišče na južnem vhodu v tunel). Tretja taka jama pod Bellvuejem se je posula. Ni bilo vedno mesto investitor, kaže pa se lahkoten odnos investitorjev do sosednjih objektov in lahkotnost dajanja dovoljenj za kopanje v globino. Tveganja za kaj takega si ob Stolnici in Plečnikovih kolonadah ne smemo privoščiti.
  • Jankovićeva mestna uprava je do zdaj pokazala malo spoštovanja do Plečnika. Njegov koncept tržnice je uničila z Mesarskim mostom. Plečnikov štadion za Bežigradom propada.
Zdaj imamo eno leto časa, da tudi o tem premislimo.

Na kmetih menda ljudje res ne gradijo več kot par nadstropnih stavb in ne gradijo pod zemljo. Kar pa ne pomeni, da se postane meščan tako, da se z štemarico loti Plečnika, spodkoplje vsak mestni trg in na vsaki polovički parcele naredi poslovno stanovanjski objekt, ki gre za dve nadstropji čez gabarite okolice.

Ljudje oblikujejo gradnje in gradnje oblikujejo ljudi,
je rekel Churchill. Obleka naredi človeka, meščanov pa ne garaže.

PS. o tajmingu

Predvolilnega časa ni izbrala vlada ampak mestna uprava, ki je prav takrat hotela kulturnovarstveno soglasje k posegu, s katerim bi zaobšla preklic gradbenega dovoljenja za garažo, kar je naredilo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor pred tedni. In ne, nismo "s kirurško natančnostjo" datuma izbrali tako, da se kolumnisti s tem problemom ne bi mogli ukvarjati.