24. avgust 2010

Hidak

Pred volitvami Ljubljana dobiva nekaj novih mostov. Gremo s tokom:

Na Špici


Zanimiv most, na pravem mestu, ob pravem času. Postal bi še dosti bolj smiseln, če bi obstajala pot v smeri podaljška mostu mimo botaničnega vrta in naprej ob Velikem Galjavcu, vzporedno z Dolensko cesto, proti vzhodu. To bi celotnemu jugovzhodnemu kraku Ljubljane omogočilo slikovito, varno in od prometa odmaknjeno kolesarsko ali sprehajalno pot proti središču mesta. Tako pa most servisira tistih par šol in botanični vrt.


Mesarski most



Kaj si mislim o projektu, sem že povedal. Zdaj, ko je most narejen, se izkaže, da je zadeva še dosti hujša. Most sam po sebi ni napačen in npr. na mestu Šuštarskega mostu bi nekaj podobnega prav lepo funkcioniralo. Na to mesto in v ta prosto pa ne paše. Most odpira pot trojanskemu konju na tržnico in brez kančka spoštovanja do mojstra uničuje Plečnikovo zasnovo ureditve tržnice. Odločno predragi most (cca. 800x dražji od brvi na Ribji trg) bodo plačali tisti Ljubljančani, ki jih greje Energetika.

Žitni most

Tu vmes je most vsekakor manjkal. Če so na Špici dobili priložnost jeklarji so tukaj prišli na svoj račun betonci. Za tak razpon in take obremenitve je škoda, da mesto ni dalo demonstrativno priložnosti lesu, da se malo konkretizira retorika podnebnih sprememb. Les je za mostove povsem primeren, trajen in trajnostni material in tipično slovenski. Lepljen les je dandanes tudi dosti bolj high-tech od armiranega betona.



Roška - Njegoševa



Na tem mestu se obeta druga kapitalnejša napaka premalo premišljenega betoniranja. Ta most bi moral biti dovolj širok, da s štiripasovno cesto na tem mestu zaključi mestni ring. Če je za to treba podreti kako krilo Cukrarne ali kako staro garažo pa nič hudega.


PS. Plaža pod Novim trgom


Slika iz skyscrapercity.com

Ko že ravno pišem o bregovih Ljubljanice ... Vse v vsemu je kar nekaj nove kozmetike. Kar je novo nam je praviloma všeč. Vsaj meni je, posebej detajli, klopce, kocke, luči, smetnjaki, odtoki za meteorno vodo. Tudi turistična plovba je dobra ideja. Morda bi ji lahko sledila še proga mestnega potniškega prometa.

Rešitev na Novem trgu pa mi ni všeč. Ko se od NUKa spuščam proti reki, imam občutek, da je trg zdaj brez zaključka, da nekam drsi. Če bi se vsaj reko videlo, pa se je ne. Luknja. Kdor hoče do vode, naj se sprehodi še nekaj sto metrov proti špici. Tam je prostor za plažo in za zelenje, tam zapuščamo mesto in gremo na Barje.

Zanimali bi me kaki idejni projekti, ki bi na mestu tistih titanskih stopnic predvidel stopnice v obratni smeri kot ploščad za kak improvizirani oder. Padajoči Novi trg se namreč zdi kot narejen za občasno mestno gledališče oz. prireditveni prostor.