25. avgust 2008

Odprl olimpijado v Kosezah

Ko hodim po podjetjih v Sloveniji mi kot enega ključnih problemov predstavljajo pomanjkanje tehničnega in inženirskega kadra. Inženirska akademija je v neki analizi ugotovila, da je že sredi v devetdesetih začel drastično padati delež študentov naravoslovja in tehnike. Ta vlada problem pozna in že cel mandat sistematično ukrepa na tem področju. Povečuje število vpisnih mest za naravoslovje in tehniko - samo letos za 8%. Vzpostavila je nov sistem štipendiranja, ki postavlja v ospredje potrebe gospodarstva in tudi sofinancira kadrovske štipendije podjetij. Ustanovila je sklad za razvoj kadrov in štipendiranje ...

Vse lepo in prav, ampak kako bomo zagotovili, da se bodo na naravoslovje in tehniko vpisovali najboljši. In pridemo do olimpijade.

Olimpijada ob Koseškem bajerju (ja ja, v mojem volilnem okraju - ampak z Zvezo organizacij za tehnično kulturo sem bil vedno pripravljen sodelovati) je olimpijada modelarjev. Tistih, ki delajo radijsko vodena letala, ladje, avtomobile. Društva, ki dejavnost vodijo, učitelji tehničnega pouka, starši ... opravljajo ogromno delo pri popularizaciji tehnike.

Po njihovi zaslugi pot inženirstva in tehnike mladi ubrali iz navdušenja, ne pa zato, ker je nekje še nekaj prostih vpisnih mest. Širijo kulturo znanosti in tehnike, ki je za naš razvoj ključna. In ko bodo veliki, ne bodo delali več modelov ladij in letal, ampak bo iz njih nastal kak nov Seaway ali Pipistrel. In zmagali bodo na Ameriškem pokalu ali vsaj Barcolani, ne pa na bajerju v Kosezah.

To bi povedal, če bi imel več časa, da si pripravim govor.