30. avgust 2012

Draga 2012 - predfilm

V nedeljo bom nastopil na Študijskih dnevih Draga 2012. Zdaj precej bolje vem, o čem bom govoril, kot takrat, ko so me prvič povprašali po vsebini:
V štirih letih, od poletja 2008 do poletja 2012 je Slovenija padla od države, ki jo je Evropa po uspešnem predsedovanju evropski uniji trepljala kot svojo najbolj uspešno novo članico, do države, katere ugled je tako omajan, da ji nihče več noče (po normalnih cenah) posojati denarja. 
V tej državi in tej družbi je nekaj narobe in to ne samo zadnja štiri leta. O tem smo pisali v Viziji 20+20, nekaj smo o tem rekli resetatorji, na nekatere probleme sem opozoril lani na Otočcu
Vzroki in nasveti iz teh analiz stojijo. Ostaja pa vprašanje, zakaj? Zakaj nismo izpeljali tranzicije? Zakaj smo na volitvah izbirali, kot smo? Zakaj ne zmoremo energije za odločnejše korake v prihodnost? Zakaj ni ne reform, ne resetiranja, ne prebuditve? Zakaj nam skoraj nič ne gre od rok, če že kaj, pa z veliko muko in silno počasi? 
Zakaj imam pogosto občutek, da v tej državi komaj, komaj shajamo drug ob drugem. Če sploh.
Za odgovor bo treba odlupiti še eno plast čebule, po odgovor bo treba še nadstropje nižje v avtohtoni verziji slovenskega pekla. Hipoteza je, da zato, ker retuširamo sedanjost, da bi imeli lepšo preteklost.

Predavanje bo v nedeljo ob 16:00 v Dragi.