20. februar 2013

Odgovor Janši, Janši in Janši

Spoštovani Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša,

Sprašujete (Prejeli smo, Delo, 16. 2. 2013, str. 19) po pojasnilu za naslednje besede, ki sem jih izrekel v Državnem svetu
Zagotavljam vam, da ministrstvo pod mojim vodstvom ni odobrilo 'umetniških' projektov, katerih cilj bi bilo blatenje ali smešenje voditeljev trenutne opozicije. Kultura je povsod po svetu kritična do oblasti, tudi do politike. Samo iz totalitarnih režimov (in prejšnje vlade) pa so znani primeri, ko bi žalitve političnih nasprotnikov financirali z javnimi sredstvi.
Kaj je žaljivo in kaj ni, je seveda stvar občutenja vsakega posameznika. Marsikoga v Sloveniji je vaš film »Jaz sem Janez Janša« užalil. Sprašujete po racionalni razlagi te užaljenosti; kot umetniki dobro veste, da umetnost v ljudeh vzbuja take in drugačne občutke, ne da bi povprečen človek zmogel natančno secirati, zakaj se ga neka pesem, knjiga, glasba, film … dotakne.

Prebujanje čustev in občutkov v virtualnem prostoru knjige, kinematografa ali gledališča je eden od namenov, zakaj se zatekamo k umetnosti. Vaš film pri nekaterih budi užaljenost, odpor, zgražanje, pri drugih navdušenje, posmeh, privoščljivost. Dosegel je namen umetnosti, lahko vam pa očitam, da ste pri tem ubrali bližnjico. Istega efekta s filmom »Jaz sem Peter Horvat« ne bi mogli tako enostavno doseči.

Zapisali ste, da pričakujete, da minister ne zlorablja umetniških del in njihovih avtorjev za svoje politične in karierne ambicije. S tem se popolnoma strinjam. Strinjam se tudi z obrnjenim istim stavkom: da umetnik ne zlorablja politikov za svoje umetniške in karierne ambicije. Da ste prevzeli ime politika se meni osebno zdi umna marketinška poteza, s katero ste postali znani širšemu krogu ljudi. Preprostemu inženirju tega pač ne morete prodajati kot umetniški akt. Pač ne razumem. Ali pa je cesar res nag. Odkar čevlje lahko sodi samo kopitar, tudi samo krojači kvalificirano sodijo cesarjeva oblačila.

Svojih predhodnikov nisem obtožil, da so vas financirali z namenom, da žalite prvaka opozicije, je bil pa tako doživet rezultat. Preudarku bralcev prepuščam odločitev, ali bi pod prejšnjo vlado imel boljše možnosti financiranja film »Jaz sem Peter Horvat« ali »Jaz sem Janez Janša«. Samo pravim, da odkar sem minister, iz javnega denarja nismo financirali projektov, ki bi jih velik del javnosti razumel kot žaljive. Mislim, da je bilo to za kulturo dobro.

Če ljudje razumejo, da umetniki (ali politiki) znižujejo raven javne govorice, potem v tej tekmi navzdol s še toliko manj zavorami sodelujejo tudi ostali. K temu ste nekaj prispevali. Sicer pa zaupam tistim, ki spoštujejo vašo siceršnjo umetniško kvaliteto in nasprotujem diskriminaciji zaradi imen ali politične pripadnosti. Kar sem v Državnem svetu tudi zelo jasno povedal. V vašo polemiko z gospodom Brezigarjem izpred pol leta pa se mi ne zdi potrebno posegati.

Žiga Turk