4. januar 2013

Politizacija vpisa (2)

Pravijo, da zganjamo kulturno revolucijo, usmerjeno izobraževanje in družbeni inženiring tudi pri vpisu v srednje šole. Proti populizmu se je težko boriti z dejstvi, a poskusimo.

Prvi diagram kaže, kako se je v Sloveniji po osamosvojitvi večal delež otrok, ki naj bi bili po mnenju kreatorjev šolske politke sposobni gimnazijskega nivoja srednje šole. "Usmerjeno izobraževanje" in "družbeni inženiring" te vlade je v zlomu črtice na skrajni desni, med modrim in vijoličnim poljem, ki delež vpisnih mest za gimnazijce vrača, nezaslišeno, v leto 2011/2012!

Resničen "družbeni inženiring" se je dogajal predvsem med leti 1997 in 2004. Poglejte, kako je zrasel delež vpisa v gimnazije v tem odbodbju!


Bolj zgovoren pa je naslednji graf, ki prikazuje absolutne številke vpisnih mest. Demografski padec so od leta 1998 dalje je skoraj v celoti prevzele srednje in nižje poklicne šole, gimnazije in srednje tehnične šole pa so ostale približno enako polne. Naše "usmerjeno izobraževanje" in "družbeni inženiring" se kaže v lomu črte med zelenim in rdečim poljem med leti 12/13 in 13/14, ki nekoliko odpre možnosti vpisa v srednje poklicno izobraževanje.

"Družbenega inženiringa" v zvezi z črto, ki prikazuje vpisna mesta v gimnazije (med modrim in vijoličastim poljem spodaj), niti s povečevalnim steklom ni zaznati.


Namesto desetin kritičnih in žaljivih kolumen, bi lahko kdo preveril podatke in opazil, da smo naredili normalen, prav nič radikalen korak, ki upošteva demografijo enako za vse vrste izobraževanja.

Kot smo ugotavljali oni dan v Kočevju: poklicno izboraženi mladi so iskani, tudi poklici so vedno bolj visokotehnološki in zaslužki niso slabi. Rutinska dela belih ovratnikov, pri katerih pristanejo slabši gimnazijci, izginjajo najhitreje.

PS. Medije, ki bi povzemali zapis na blogu prosim, da so toliko fair, da vključijo povezavo na original, kjer so slike, ki povedo največ.