19. december 2011

Nadmudrivanje globalizacije

Enkrat sem že napisal, da je MacBook Air računalnik, ki ga skoraj ni. Tako tanek je, da ne sede v nobeno torbo za notesnike. Zaželel sem si ovitek, da ga lahko dam kamorkoli.

Globalizacija

Na Amazon.com mi je padel v oči ovitek Incipio. Kupil sem ga z enim klikom. 23.13€ za ovitek in 11.56€ za FedEx poštnino. To je bilo 22.11.

Nadmudrivanje

Že 24.11. naj bi dobil v podpis "uvozno dispozicijo", pa je zašla v spam. Mail z dolgimi navodili in petimi(!) priponkami sem končno dobil 1.12. Človeka popolnoma splaši cenik po katerem ni nič jasno, kakšne stroške naj bi si odrezali v Sloveniji za posredovanje pri uvozu, ležarino, stroške pregleda ...

No, pa sem le izpolnil carinsko deklaracijo (kjer nisem napisal nič takega, kar ni bi bilo že v spremnih papirjih od Amazona). Potem sem dobil obrazec za plačilo carine (7€ s stroški banke). Plačal sem na kliku in potrdilo o plačilu poslal fedexu. In končno, včeraj, so mi prinesli paket. Zaračunali so mi 15€ stroškov. Kar je bilo manj, kot sem se bal.

Če povzamem:

  • 23€ cena ovitka
  • 11€ transportni stroški
  • 7€ carina
  • 15€ manipulativni stroški
Ne da bi v Sloveniji naredili karkoli koristnega, so zaslužili skoraj toliko, kot sem plačal Amazonu za blago. Papirne vojne in izgube časa pa je bilo za dva velikostna razreda več.

Ni zmagala globalizacija, zmagali so butalci.