11. december 2011

Drugo mnenje o trenirkah

Poraz boli. Sploh, če vse kaže, da ni vprašanje, ali boš zmagal, ampak za koliko. Zdaj iščejo krivca. Eni s prstom kažejo na Viranta, drugi na Neslovence, tretji bodo morda ugotovili, da se stranki v prihodnost usmerjena volilna taktika ni obrestovala. Za vsako teorijo je nekaj argumentov.

Za objektivno in trezno analizo volitev je prezgodaj. Iz primerjave rezultatov zadnjih volitev pa vendarle izhaja, (1.) da je tranzicijska levica dobila približno toliko kot dobi vedno (dobro ali slabo polovico) in da je (2.) pomladno jedro (SDS+Nsi) dobilo manj kot v najboljših časih.

Levica konstantno

Prvo govori proti tezi, ki jo je razvijal Tomaž Majer, češ, Jankovića so izvolili volivci (iz bivših jugoslovanskih republik) v trenirkah. Pa tudi če bi ga. So naši sodržavljani, imajo volilno pravico, volijo kogar hočejo in če se ob nedeljah dobro počutijo v trenirkah, kaj potem? Zapis o naših sodržavljanih in sosedih govori na način, ki na spletno stran stranke ne sodi.

Da ne bo pomote. Stranka sme analizirati, koliko je priljubljena pri posameznih skupinah prebivalcev, kdo voli konkurenco. Če ima podatke, da je prišlo do hujskanja volivcev proti njej s podpihovanjem nacionalizma, to lahko na ustreznih organih problematizira. Ne more pa na svojih spletnih straneh objavljati mnenj, ki sporočajo, da "če v Sloveniji ne bi bilo Južnjakov, Janković ne bi zmagal".

Z objavljanjem in posledično sprejemanjem (ne vem, kako bi prevedel "by endorsing") takega pisanja se stranka eksplicitno spušča na nivo, ki ga očita Jankoviću, Miheljaku in drugim posameznikom. Da namreč mobilizira svoje volilno telo z netenjem nestrpnosti do druge skupine sodržavljanov.

Janković osebno je to sistematično počel odkar je bil ljubljanski župan: za vse je bila kriva SDS, za sovražni govor proti SDS ali njegovemu predsedniku je dobil prostor na proslavah in javnih dogodkih. Predsednik Tuerk je pozival k ustavljanju SDS, Kučan pa govoril, da je SDS nedemokratična.

V Sloveniji je narobe demonizirati samo nekatere. Nič ni narobe npr. demonizirati Slovencev iz Argentine. Ali pa se norčevati iz harmonike na kakem shodu SDS. Ali SDSovcev primerjati z opicami, vojščaki, vojački ... Nič ni narobe demonizirati najmanjšo manjšino - posameznika. Janšo. Po porazu SDS so si še posebej dali duška vsi tisti, ki se nadejajo, da bo njihovo zagretost vožd opazil in nagradil. Morda jim pa imena ne bo treba spremeniti v Janez Janša niti "po čebelarju Janši" imenovati psa.

Če je Jankovićev štab res zlorabljal nacionalna čustva sodržavljanov iz drugih republik, da bi glasovali proti Janši, je to seveda še dosti bolj problematično kot o tem pisati.

Pomladno jedro slabše

Kar nas privede do razmisleka o vzrokih za upad rezultata za pomladno jedro. Ja, del zmernih volivcev se je preselil k Virantu in ja, del simpatizerjev SDS je ostal doma. Morda se pa res stranki zmerna, programska, ne-populistična drža res ni obrestovala? Nobenega člana komentariata iz twitterja s tem nismo dobili, ohladili pa simpatizerje, ki ne pametujejo na internetu. Morda bi bil pa rezultat boljši, če bi s tekstom, kot je Majerjev, volivce prebudili pred volitvami. Ali pa s trkanjem na nacionalna čustva od ust do ust. Morda bi bila potem udeležba tudi v naših okoljih boljša. Pa tega nismo počeli. In prav je tako.

Stranka je programsko tri leta delala na programu, strategija volilne kampanje, slogan 10+100 in sploh vse je bilo vsebinsko usmerjeno v program, v prihodnost, v reševanje krize ... V naših nastopih ni bilo ideologije, zgodovine, partizanov in domobrancev, ne nacionalne ne socialne demagogije. Vse to zato, da bi se stranka pomaknila v sredino. Potem se je tam tik pred zdajci pojavil Virant. V sredino nismo več mogli, desnice pa nismo podkurili.

Narobe in nespametno

Jaz sem vesel, da je nismo nagovarjali na tak način in razočaran, da take ideje dobivajo prostor zdaj. Narobe in nespametno.