28. maj 2010

Arbitražni boljši od Drnovšek-Račan?

Ko sem prebral tole novico:
Za Türka arbitražni sporazum boljši od sporazuma Drnovšek-Račan
Ljubljana, 27. maja (STA) - Predsednik Slovenije Danilo Türk je danes v Ljubljani menil, da je arbitražni sporazum za Slovenijo ugodnejši od sporazuma Drnovšek-Račan. Arbitražni sporazum ne govori o skupni hrvaško-italijanski meji, prav tako pa ni različnih kompromisov glede meje na kopnem, ampak vzpostavlja stanje na dan osamosvojitve, je dejal.

sem si najprej mislil, kaj je pa predsedniku tega treba. Saj se da AS zagovarjati tudi bolj resnicoljubno.

Če drugega ne, smo pri Drnovšek-Račanu imeli pred seboj zemljevid:


vir: Wikipedia (in ni čisto točen)

Vse je bilo jasno. Nobenih mačkov v žaklju, nobene potrebe po taki ali drugačni interpretaciji. Da je AS boljši, ker ne govori o meji med hrvaškim in italijanskim morjem, danes ponavlja Golobič v Mladini. Resnica pa je ravno obratna. Da AS o tem ne govori, je za Slovenijo slabo!
  1. Kaj Slovenijo briga, kakšno škodo ima od tega, če ločena zaplata hrvaškega morja meji na Italijo. Kakšen "feature" je to za Slovenijo. Nikakršen!
  2. Bi bilo pa odlično, če bi v AS pisalo, da mora določiti teritorialni stik ... ali pa vsaj "vezu" oz. "junction" med hrvaškim in italijanskim morjem. To bi namreč implicitno napeljevalo na dejstvo, da se bo med italijanskim in hrvaškim morjem res pojavilo slovensko morje do mednarodnih voda, kot je na zgornji sliki in kar je naš vitalni interes. Pa se ne! Stik z Italijo je bil vedno namreč Hrvaški vitalni interes in nerealno je pričakovati, da bi mi dobili teritorialni stik, oni pa izgubili mejo z Italijo.
Izjave zato ne morem razumeti drugače, kot obupen poskus reklame. V resnici pa je dober dokaz, da iz Sporazuma niti pod razno ne moremo dobiti rešitve, ki bila za slovenske interese enakovredna Drnovšek-Račanu.