23. avgust 2008

Podnebne spremembe in volilna kampanja

Vesel sem, da Focus promovira vprašanje klimatskih sprememb v času volilne kampanje, ker gre res za eno ključnih vprašanj prihodnosti. Mislim pa, da so vendarle preveč kritični (nekdo sicer mora biti):

Focus, društvo za sonaraven razvoj:
Rezultati pregleda volilnih programov so nas razočarali. Vse stranke bi nas popeljale v podnebno katastrofo, saj nobeden od političnih programov ne postavlja ciljev, ki bi bili dovolj ambiciozni za stabilizacijo podnebja ...
Itak. Morda je pa to naslednji korak (-:

Campaigner Mark Lynas envisions Nuremberg-style “international criminal tribunals” against those who dare to challenge the climate dogma.

O tem Bjorn Loborg piše za Project Syndicate:

We have to stop being scared silly, stop pursuing stupid policies, and start investing in smart long-term R&D. Accusations of “crimes against humanity” must cease. Indeed, the real offense is the alarmism that closes minds to the best ways to respond to climate change

Ne delajmo torej kampanje okrog tega, kdo bolj verjame filmu Ala Gora, ne delajmo kampanje okrog tega, kdo je pripravljen mahati z višjimi cilji zmanjšanja slovenskih izpustov CO2 (mahati s cilji je lahko, poznamo še od Kyota), ne lažimo ljudem, da bo zaradi teh ciljev eno samo zrno toče manj, in v primerjavah ne kaznujmo stranke (SD), ki si drzne sprožiti razpravo o drugem bloku NEK.

PS. Vesel sem, da je bil s strani Focus-a program SDS ocenjen kot 2.najboljši, kar je (glede na ocenjevalca) zelo dobro za program, ki Slovenijo ne sili v tekmo, kdo v Evropi bo bolj zmanjšal izpuste CO2, ampak v tekmo, kdo bo to naredil na najbolj pameten način. Odgovori SDS na vprašanja Focusa so tule.