10. junij 2008

Bush

Danes sem imel priložnost, da sem bil #4 slovenske delegacije na vrhu EU-ZDA na Brdu. Zdajle poslušam voditeljico na TVS o razočaranju v zvezi s klimatskimi spremembami. Jaz ne bi bil tako razočaran:
  • Bush je že malo sit, da mu Evropejci pridigajo o Kyotu, med tem ko cel kup članic EU zavez iz Kyota sploh ne bo izpolnilo.
  • ZDA se zavedajo problema, ampak če se sporazumu ne priključita Indija in Kitajska, ne bo rezultatov.
  • Če Indija in Kitajska ne bosta sledili, tudi noben ameriški predsednik ne bo ničesar podpisal.
  • ZDA verjamejo v tehnologijo in ogromno vlagajo v raziskave in razvoj.
  • Bush namerava še pred koncem svojega mandata narediti nekaj pomembnega in odmevnega v zvezi s klimatskimi spremembami in to je dobra novica. ZDA pripravljajo novo iniciativo, ki jo bodo predstavile na sestanku G8 (mislim, da bo na Japonskem), kjer naj bi svet sprejel jasne zaveze za zmanjšanje toplogrednih izpustov.
Diskusija predstavnikov EU je šla v smeri, da se zavedamo, da je izjemno pomembno za svet, da se Amerika opredeli do problema in postavi v prve vrste ter da s tem signal vsem ostalim.

Sicer pa moram razočarati ljubitelje bušizmov. Predsednik Bush je sproščen, neformalen, razgledan in zelo duhovit. Govoril je iz glave, brez v naprej pripravljenih "opomnikov". Za razliko od večine drugih. Zato so bile njegove diskusije zelo vsebinske in precizne. Zapustil je skratka čisto drugačen vtis od tistega, ki ga vidimo na You Tube.

PS. In ja, celo minister Turk bil grožnja varnosti in je imel probleme pri vrnitvi v Ljubljano.