19. maj 2008

Superračunalnik v Vižmarjih

Danes teden (joj kako za bloganje zmanjkuje časa) sem bil povabljen, da povem nekaj besed ob zagonu superračunalnika na Turboinštitutu. Prerezal sem tudi vrvico.



Menda je eden od 250 najbolj zmogljivih na svetu. Zgled se mi zdi v naslednjem:
  1. Gre za veliko investicijo v raziskovalno infrastrukturo, ki ni namenjeno samo pisanju člankov, ampak jo je naredilo podjetje.
  2. Gre za računalniško raziskovalno infrastrukturo. Teorija rdečega digitalnega premika pravi, da se posebej hitro razvijajo podjetja, ki masivno vlagajo v IT.
  3. Raba te investicije je povezana z energetiko, ki je vezana na obnovljive vire energije - na vodo.
  4. Všeč mi je tudi, da Turboinštitut pri razvoju programske opreme sodeluje z vrhunskimi raziskovalci in podjetji iz Evrope, konkretno z Belgijci. Saj ni treba, da se vse naredi doma. Upam pa, da bo računalnik polno obremenjen in dostopen slovenskim raziskovalcem. Konec koncev imamo tudi na FGG nekaj računsko intenzivnih problemov.
Turboinštitut se ukvarja s turbinami, z vodo in naš razvoj sem primerjal z reko, v kateri je vedno več vode, teče vedno hitreje. Struga postaja pretesna. Ubirati bo začela nova pota. Malo sam od sebe, nekaj bodo tudi državne strategije nakazale kam. To je naravna pot.