29. junij 2007

SOVA ŽRTEV?

No, saj naslov je samo vaba. Ne mislim na SOVO (...), ampak na veliko belo sovo, ki je, kot arktični plenilec, ogrožena. Pravzaprav tudi na belo sovo ne mislim, čeprav po novem vodim Svet za trajnostni razvoj. V četrtek je bila seja. Izjava (via www.vest.si) spodaj:




Sicer pa po objavah zadnjih številk inflacije postaja zanimiva tema vpliv biogoriv na ceno hrane. Ker so biogoriva zaradi pretežno eko-političnih odločitev postala zanimiva, se več prehrambenih rastlin, predvsem koruze, porabi v ta namen. Zato je dražja koruza, pa posledično dražje meso in sploh vsa hrana. Črni scenarij je, da bodo med tem, ko se bomo mi ozaveščeno vozili s terenci na bio-etanol ali na bio-dizel, v Afriki še bolj stradali in reveži kupovali še dražji kruh. Morda še en dokaz, da ne kaže pretiravati z intervencijami na trgih. Ob tem ni nezanemarljiv podatek, da za 10 litrov bio-etanola iz koruze porabimo 7 litrov bencina.

In kje je tukaj razvoj? Najti rastline in postopke s katerimi bio- postane tudi ekonomično. Med tem pa se da početi veliko manj sexy stvari, kot so varčne žarnice, dodatna izolacija stavb, pametno zračenje, kalorimetri, klimatska naprava, ki spomladi in jeseni lahko tudi greje (s 4x boljšim izkoristkom kot električna peč) ... Vse to je na voljo, varuje okolje, je neboleče in prihrani denar (torej tudi davčna olajšava ni potrebna!).