27. julij 2014

Tablofoni prihajajo

Skoraj štiri leta že uporabljam iPhone 4. Sede v vsak žep, pa naj bo smučarski skafander ali bermudke za na plažo. Je v žepu, pa ne vem, da je. Za tipične 5 palčne Androide tega ne bi mogel trditi. iPhone 6 bo šel očitno tudi v to smer. Obeta se Nexus 6 s šest palčnim zaslonom. Hitro ga bodo našle v neredu svoje torbice, ker je pač večji o ogledalc in barvic. Za lovce, ki moramo imeti roke proste, pa ne bo primeren. Razen, če bo kdo tvegal z moško torbico. Bi mi pa pogosto ustrezalo, če bi telefonski klic ali SMS sporočilo lahko sprejel na tablici. Ali notesniku. Ali bi imel seboj samo tablico, ne tudi telefona.

In tu je jedro problema.

Telefoniranje in pošiljanje SMSov je edina storitev, ki je ostala vezana na napravo, tako, kot je bilo to v starih časih. Takrat je živa slika prihajala iz naprave, ki se ji je reklo televizija, glasba iz naprave radio, besedila iz časopisa ali teleprinterja ali telefaksa. Potem je prišel internet in vsaka storitev je dostopna na vsaki napravi. Email lahko berem na namizniku, prenosniku, tablici, telefonu ... Tvitam lahko iz istih naprav. Skype in Viber me dosežeta na vseh napravah, oglasim se na tisti, ki jo imam pri roki.

Razen telefoniranja.

Resničen napredek bo takrat, ko bom tudi telefonske klice in SMSe lahko sprejemal in nanje odgovarjal na vseh napravah. V žep pa bom pač vtaknil tisto, ki bo hlačam ali dogodku najbolj primerna. Eno samo. Ne glede na proizvajalca.

Telefoniranje s tablico je skoraj tako patetično kot fotorafiranje s tablico. Treba se bo pač navaditi.