19. oktober 2012

"Kultura" proti kulturi

"Kulturniki" s prvpodpisanim Iztokom Ilcem zbirajo podpise proti moji izjavi, izrečeni na otovoritvi Boršnikovega srečanja. Tole me citirajo:
Kultura h gospodarskemu okrevanju ne more dati davkov, prihodkov in
denarja /…/
Pravijo, "da ne poznam resorja, ki ga pokrivam":
V času, ko Evropska komisija priporoča povečanje proračuna za kulturo, saj se dobro zaveda njenega pozitivnega učinka na živost in živahnost gospodarstva, minister znova dokazuje, da ne pozna resorja, ki ga pokriva. ... Zahtevamo, da jo prekliče in se javno opraviči.
Posebej in izključno za tiste "kulturnike", ki za to, da bi se lahko prepirali,

  • niso sposobni niti stavka prebrati do konca,
  • ki stavek prerežejo na pol, ko ga citirajo,
  • ki podpisujejo izjave z nepopolnimi citati, 
  • ki najprej streljajo, potem premislijo, 
  • ki se trudijo ne razumeti ali pa niso sposobni razumeti slovenskega jezika ... 
... izjavo preklicujem in jo nedomeščam z obratno:
"Kultura" h gospodarskemu okrevanju lahko da davke, prihodke in
denar /.../
Ste zdaj zadovoljni? Lahko? Se vam zdi, da mora minister sporočati, da naj kultura prispeva več? Saj se "lahko" odpove sredstvom, ne? Morda celo "mora dati"? "Kultura" morda, kultura pa ne. In veste, normalno plačilo prispevkov, zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, DDVja po znižani stopnji ipd, ni nikakršen prispevek k reševanju krize. To je bilo normalno tudi v boljših časih. Ali pa je vaš problem ta, da je narobe kakoli minister reče. Narobe je stavek, narobe je njegova negacija. Odločili ste se pokašljevati, pa če je minister rekel kaj spornega ali pa ne. Res "kulturno"!

In kaj sem res rekel:
Slovenska izobraževanje, znanost in posebej kultura so vitalni, ustvarjalni, pogumni, ta pogum in neomajnost potrebuje tudi slovensko podjetništvo. Kultura h gospodarskemu okrevanju ne more dati davkov, prihodkov in denarja, lahko pa navduši s svojo energijo, ustvarjalnostjo, optimizmom in tega si želim na Borštnikovem srečanju, to naj Boršnikovo srečanje pove družbi. Da ena kriza pa že ne bo ustavila ustvarjalnosti!
Bo pa ta kriza očitno ustavila osnovno dostojnost.