27. junij 2012

Temeljni kamni

Iz nagovora ob polaganju temeljnega kamna za novi Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteto za računalništvo:

Gradbeniki

vemo, kako pomembni so temelji za vsako stavbo. Zato so temelji iz kamna, ne iz peska, blata ali mivke. Ampak danes ne bi rad govoril o gradbenih temeljih, ampak o tem, kako pomembni so temelji za vsako reč.


Tukaj smo zbrani taki, ki pravimo, da je znanje temelj naše prihodnosti. Da mora naš razvoj napredek, temeljiti na znanju. To je res. Zato vlagamo v znanstveno infrastrukturo, zato vlagamo v šolstvo, izobraževanje, tudi v kulturo in šport. 


Ampak znanje ni edini temelj. Temelj države in družbe so tudi zdrave javne finance. Da porabimo približno toliko kot zaslužimo. Po rebalansu bomo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport namenili manj, kot bi si želeli. Nihče ni zadovoljen. Dosti je nezadovoljstva, skrbi, kako boste staknili konec s koncem. Ampak vse odrekanje na mojem področju bo komaj pokrilo povečanje izdatkov, ki jih bo država več plačala za obresti na posojila, ki jih je jemala prejšnja vlada.


Odločitev, ali bomo denar, ki ga zberemo iz davkov, dali za obresti, ali pa za znanje, je konec koncev naša. Odločili smo se, da bomo, dolgoročno, vlagali v znanje, ne v obresti. 


Temelj države pa nista samo znanje in denar


Temelji družbe so tudi reči, ki družbo povezujejo. Njeni miti, vrednote, zgodovina. Veliko problemov naše sedanjosti bi lahko pripisali dejstvu, da ta temelj ni trden kot skala. Da ta skala, ponekod, ko jo pobližje in kritično pogledamo še z druge strani, ni trdna, ampak je samo sprijet prah. In da smo za kako reč mislili, da je prah, pa se izkaže, da je skala.


Nič ne pomaga, če svojih temeljev ne pregledujemo, nič ne pomaga govoriti samo o tistem, kar je novo in upati, da bodo temelji zdržali. Svoje temelje moramo skrbno in pošteno preiskovati in skupaj najti tisto, kar je resnično, kar je pozitivno za nas vse. 


Ker je resnično za vse in kar je pozitivno za vse je tista trdna skala, na kateri lahko gradimo svojo prihodnost. In tega imamo v več kot tisočletni zgodovini Slovencev na tem ozemlju in še mnogo daljši zgodovini naše civilizacije dovolj, da se nam ne bi bilo treba o tem vsakič sproti skregati. 


Spoštovani, 


temelji so pomembni, nanje postavljamo prihodnost, nanje polagamo svoje upanje. Želim si, da bi ti temelji tukaj bili trdni, da bi bila skala za naslednje generacije slovenskih znanstvenikov, kemikov, računalnikarjev in vseh tistih, ki jim bodo njihove izpraznjene stare stavbe naredile prostor. 


Znanje je temelj. Ni edini temelj. Je pa posebno pomemben temelj. Je tisti temelj, ki zna, skupaj s srcem, oceniti trdnost vseh drugih temeljev na katerih gradimo prihodnost. 


Prihodnost pa bo prišla in še vedno je bila boljša od sedanjosti!