18. februar 2012

Odgovor dr. Lukšiču


Igor Lukšič v zvezi z Univerzijado išče prepir. Jaz ga nisem. V zadnjih dneh sem se izogibal temu, da bi kazal s prstom in iskal krivca. Po krivici se je v javnosti ustvaril vtis, da je za vse kriv župan Kangler.

Prvič, vlada ni odpovedala Univerzijade, ampak je samo ugotovila, da sredstev za Univerzijado v proračunu ni. Morda bi morala bolj jasno zapisati, da jih ni zagotovil minister Lukšič. In povedala je, da organizator ne more računati na drugačno rešitev v rebalansu: da vlada nima tistih 30 milijonov, ki jih je Organizacijski odbor (vključno z, pozor, še ministrom Lukšičem) 31.1.2012 zahteval od prihajajoče vlade. Slednje zaradi slabih dosedanjih priprav in kritičnega stanja v proračunu. Mimogrede, luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra.

Drugič, vlado bi k financiranju univerzijade Državni zbor lahko zavezal s posebnim zakonom, česar pa ni storil. Državni zbor v prejšnji sestavi bi lahko z amandmaji k proračunu zagotovil sredstva za univerzijado, pa jih ni. K temu se je oglasil celo Gregor Golobič:


Sklep državnega zbora nalaga vladi, da poravna tudi do 30% stroškov Univerzijade. Ko in če bo prišel račun za teh 30% in ko in če ga vlada ne bi poravnala, bi jo lahko obtožili, da krši sklepe Državnega zbora. Prej pa ne. Ampak realna težava je v tem, ostalih 70% nima nihče.

Tretjič, morda bo treba ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo (najvišjo, ki jo je plačal katerikoli organizator Univerzijade). 3.000.000 je dal Slovenski univerzitetni športni asociaciji (SUSA), organizaciji z minimalnimi prihodki in premoženjem in od katere bo zelo težko karkoli izterjati nazaj. Za kotizacijo je dal denar, kot je ugotavljalo računsko sodišče, na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja.

V treh letih njegovo ministrstvo v pomoč organizatorjem ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru. Lukšičevo izgovarjanje na razpis, ki ga je objavil za Stožice, češ, to bi bilo lahko tudi za Univerzijado, je žalitev inteligence neumnih ljudi.

Rešitev

Organizatorjem predlagam, da od FISU izterjajo nazaj tiste tri milijone evrov. Konec koncev, naj pokažejo, ali jim je pomembno, da so tekmovanja, ali pa je pomembnejši dvorec pri Bruslju. Za ta denar, tako mi pravijo, bi se na obstoječih prizoriščih v Sloveniji in s sodelovanjem študentov slovenskih univerz dalo organizirati študentske igre, seveda brez VIP šotorov in zdravljenja kompleksov, da smo za olimpijske igre premajhni. In če bi Univerzijada bila, tudi jaz tistih 3.000.000 ne bi mogel zahtevati nazaj. Maribor pa za športno infrastrukturo lahko kandidira tudi na razpisih, ki se zgodijo po Univerzijadi in za objekte, ki bodo trajno uporabni.

(par lapsusov popravil ob 17:43)