9. avgust 2011

Izhodna strategija?

Morda si bo pa Pahor za premislek o odstopu Katarine Kresal vzel nekaj dlje časa. Recimo do trenutka, ko bo še enkrat glasoval na Evropskem svetu, kar je menda silno važno. Ali do sprejema rebalansa proračuna. ... Potem pa bo odstop, formalno iz istih razlogov kot Erjavčevega, sprejel.


Ima pa tudi nekaj dobrih neformalnih razlogov, da ga sprejme:
  • Potlej je on lahko tisti, ki reče, "glejte, s takimi koalicijskimi partnerji res nisem mogel bolje vladati. Desus me je kar naprej izsiljeval, Zares mi je obrnil hrbet ob prvi priliki, LDS je servisirala prijatelje".
  • SD izpade še najmanj destruktivna stranka na levem polu. Zares bodo prikazali kot kot izdajalce, ki so v težkih časih zapustili ladjo, LDS kot združbo nekih dobičkarjev.
  • SD izpade kot edina resna stranka na levici, ki je do zadnjega vztrajala, a ko ne gre, pač ne gre. Ne ostane drugega kot volitve, kjer se SD dokončno utrdi kot hegemon levice.
  • Pahor in SD, ki povlečeta enake konsekvence iz dejanj Erjavca in Kresalove, izpadeta pokončno in načelno.
  • Odpade zamudno in verjetno nemogoče rekonstruiranje vlade po izstopu Zaresa, ki mu tiktaka ura. Bi raje razpisal volitve, ker je bil nesposoben rekonstruirati vlado. Bi raje zaključil kariero, ker ga bodo njegovi zamenjali? Ali bi odnehal, ker je bila pač ekipa neuporabna?
Moč baražnega ognja proti SDS daje slutiti, da volitve bodo. Tole je verjetno eden zadnjih Pahorjevih dobrih izgovorov zanje.