5. december 2010

Rekel in ostal premier

Borut Pahor, 2.12.2010:
".. bi mi bilo izpod časti, (pavza) izpod časti (pavza), bilo bi me sram (pavza), če bi komurkoli, jaz ali mojo sodelavci, rekli, da bomo sprejeli enega od zapornikov iz Guantanama, če bomo sprejeti v Beli hiši pri predsedniku Obami".
V depeši pa takole:
"In a one-on-one pull-aside with CDA, Pahor linked acceptance of detainees to "a 20-minute meeting" with POTUS ... 
"Pahor reiterated that he would be willing to make the case,  but in a one-on-one pull-aside with CDA, the PM gently - but unambiguously - linked success on detainee resettlement to a meeting with President Obama. He said that "a 20-minute meeting" with POTUS would allow him to frame the detainee question as an act of support for Slovenia's most important ally and evidence of a newly-reinvigorated bilateral relationship.
O nuklearki:
 "saj nismo dali nobenih obljub".
Wikileaks pa takole:
"Pahor told CDA that he was "ready to go ahead with the US" in the  upgrade and replacement of the country's sole nuclear plant at Krsko, in which Westinghouse has a vested interest, even though there was a strong competing offer from the French.
Komentar

Pahorjevim je uspelo debato o depeši uokviriti kot "ali ima Slovenija samozavesno zunanjo politiko". Resnična vprašanja so seveda druga:
  • Ali ima Slovenija sposobnega predsednika vlade,
  • Ali predsednik vlade govori resnico,
  • Ali je predsednik vlade ravnal koruptivno.
Pahor je lahko glede protikorupcijske komisije ali sodišča brez skrbi. Dokazi proti njemu so zbrani na nezakonit način. Kar se tiče nuklearke, bi ga lahko razumeli, da je pač poskušal Američane ogreti za investicijo v Krško.

Kar se tiče 20 min z Obamo smo priča Pahorjevi govorniški bravuri. Vsi so razumeli, da je vse skupaj zanikal. Televizije so tolikokrat ponovile to o časti in sramu, da je stavek preglasil zgolj napisane besede iz depeše. In če natančno berete, se niti zlagal ni niti ni depeše postavil na laž.

Ne vem, ali ga je kak novinar vprašal, ali kdaj naredi kaj, kar mu je izpod časti in ali ga je kakega dejanja sram. Vem pa, da smo v Sloveniji imeli medijska linčanja in kazenske ovadbe za veliko veliko manj.