18. oktober 2010

Prvih 10 programčkov za iPad

Tole je seznam programčkov (angl. apps) za iPad, ki jih priporočam za začetek:




  1. Google Mobile App. Bližnjica do Googlovih storitev. Potem tečejo v Safariju, slabše, kot na namiznem računalniku, a uporabno.
  2. Dropbox. Če se vam upira za vsako malenkost iPad fizično, s kablom pripenjati na računalnik in seveda, če imate Drobox račun. Če ga nimate, si ga naredite! Plačljivi alternativi sta GoodReader (zna prikazovati datoteke na projektor) in ReaddleDocs (vreden svojega denarja).
  3. PlainText. S tem programčkom boste pisali osnutke, krajše članke, zapiske, sezname za nakupovanje, ideje ... Nadomešča vso mogočo navlako za delanje zapiskov ali za pisanje besedil in se v živo, samoiniciativno, povezuje z Dropbox. Plačljivi alternativi sta Pages in iA Writer.
  4. Flipboard. Za branje vsebin, ki jih priporočajo vaši prijatelji iz facebooka, twitterja oz. za branje interneta nasploh.
  5. Twitter je uradni in čisto soliden klient za twitter. Plačljivi alternativi sta Osfoora HD in IM+ Lite. S slednjim se pogovarjate tudi z drugimi družabnimi omrežji.
  6. Instapaper ($$) za branje člankov, za katere sproti ni bilo časa. Zastonjska verzija je preveč omejena.
  7. Kindle za knjige, ki jih boste kupili na Amazonu.
  8. Zinio za revije, ki jih boste naročili.
  9. Office2 HD ($$), če se vam zdi, da res morate popravljati pisarniške (Word, Excel) dokumente tudi na iPadu. Dražji alternativi sta DocsToGo in QuickOffice. Noben od teh ni lepo narejen, ampak to uporabnikov pisarniških programov ne moti.
  10. VLC, da boste lahko gledali filme, ki jih že imate, v formatih, ki jih Apple ne podpira.
    PS:
  11. iStalin, če vam manjka idej za oblikovanje oglasnih sporočil za kako politično stranko :)
Programčkov je še veliko. Prav zanima me, kateri je pri vas med prvimi desetimi in kateri bi zato iz deseterice izpadel.