12. januar 2010

Deset rešitev iz oblakov

Posledica lanskoletne sage z macbookom je bila, da sem dvakrat mesečno inštaliral operacijski sistem. V ta in oni virtualni stroj, v večjo in manjšo bootcamp particijo, na rezervni netbook ali crapbook. In ob tem sem ugotovil, da je vedno manj pomembno za katerim računalnikom sediš, ker je itak vse, kar je res važno, nekje v oblakih. (Da le trackpad ne klika sam od sebe in Office preverja pravopis :)


Kako se uredi Firefox, da so glavne stvari pri roki.

Tole je reševalo življenja leta 2009 (in itak bo zanimivo brati šele čez 10 let, saj poznate):
  1. Gmail. Nanj sem po sili razmer presedlal še kot minister. Sicer obupno slabo išče po pošti, vse ostalo je pa OK. Lani sem investiral dve malici v dodaten prostor; mislim, da imam na voljo 80GB, kar bi moralo zadostovati za kar nekaj let božičnih voščilnic s pojočimi priponkami.
  2. Firefox Weave. Firefox je menda druga zadeva, ki jo namestim na nov računalnik. Potlej iz starega prekopiram mapo iz c:\Users\Ziga\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\xxx.default\ na novega in vsi dodatki, gesla, certifikati so tam. Od tega trenutka naprej pa Weave vse sinhronizira. Ko se usedem za službeni računalnik, je v Firefox-u vse tako, kot sem pustil na domačem.
  3. Dropbox. Karkoli delam, dokumente, preglednice, prosojnice, shranjujem v mapo, ki jo opazuje program, ki vse, kar se v njej pojavi, prepiše še nekam na oblak. In skrbi, da ima ta mapa enako vsebino na vseh mojih računalnikih. Brezplačnega prostora je 2GB, če pridobite nove člane ali če se pustite pridobiti, dobite še 0.25GB za vsakega. Dovolj prostora za izdelke zadnjih nekaj let, za ostalo pa Live Sync.
  4. Google Calendar. Zelo uporaben, tudi zato, ker se koledarje da deliti s sodelavci. Škoda, da razmeroma slabo razpoznava dogodke v mailih, v slovenščini pa sploh ne.
  5. Evernote. Popolnoma soliden program za to, da si kaj zanimivega iz spleta izrežem, shranim in kasneje celo najdem. Bolje kot to bi bil brskalnik, ki bi lokalno shranil celotno vsebino strani, ki so spravljene med zaznamke, in bi po njih seveda lahko iskal. Nekaj podobnega zna tudi GoogleReader. Ampak Evernote dela tudi z zadevami na mojem disku.
  6. Windows Live Sync. Dela zelo podobno kot Dropbox z dvema bistvenima razlikama. Če naj bi se dva računalnika sinhronizirala, morata biti hkrati dostopna na internetu, a zato ni praktičnih omejitev glede količine podatkov.
  7. Google Reader. Verjetno najbolj podcenjena Googlova spletna 2.0 aplikacija. Ne samo, da se lepo bere RSS kanale, mogoče jih je tudi deliti, komentirati, označevati ...
  8. SlideShare. Prosojnice in dokumente, ki jih delim, dajem sem. Nekaj sicer tudi na GoogleDocs, ampak je SlideShare manj invaziven do načina dela.
  9. Blogger. Ne vem, zakaj bi se trudil s svojim Wordpress bologom, če je Blogger čisto v redu.
  10. GoogleDocs. Menda so ga danes nekaj popravljali. Ampak, če se ga ne da videti kot lokalni disk ali mapo, ne vidim vzroka, da bi opustil Dropbox.
S povezavami se nisem trudil. Boste že našli.