8. julij 2009

Pričakujem preveč?

Od medijev ne pričakujem, da so do mene prijazni: da izpuščajo, kar povem neumnega in poudarijo, kar povem pametnega. Od marsikaterega, pač glede na politične preference lastnikov ali uredništva, tudi ne pričakujem, da bo nevtralen, objektiven. Pričakujem pa, da zadev ne bodo aktivno pačili in potvarjali v mojo škodo.

Tole so v Delo zapisali o moji intervenciji na 2. konferenci razvojnega dialoga (ta zveneči, dialoški, uradni naslov iz vabila se je očitno zdel tudi novinarjem ali celo lektorjem na Delu dovolj nesmiseln, da so pomagali vladnemu PRu in pisali o (drugi) razvojni konferenci):

V imenu največje opozicijske stranke SDS se je nekdanji minister Žiga Turk zahvalil za vabilo, ki so ga »v opoziciji dolgo čakali«. Izrazil je upanje, da je to začetek konca delitve na naše in vaše, ki je v času krize nesmiselna in škodljiva. Obenem pa je dejal, da je pojem »razvojne konference« nejasen; on ga razume kot »govorjenje o govorjenju«. »So stvari, ki so dobre, in so stvari, ki so nove,« je citiral Voltaira; po njegovem mnenju je izhodišča reform že pripravila prejšnja vlada, in zato ni več treba veliko besed, ampak je treba ukrepati. Ključno je, da država ustvari dobre razmere za gospodarstvo, da se prilagodi novim razmeram; slabo pa bi bilo, če bi bi bile reforme zlorabljene za povišanja in prerazporejanja davkov.

Korektno pa bilo (nove besedilo krepko, komentarji v oklepaju):

V imenu največje opozicijske stranke SDS se je nekdanji minister Žiga Turk (jaz bi bil tudi rad v Delu kdaj bold :-) zahvalil za vabilo, ki so ga »v opoziciji dolgo čakali«. Izrazil je upanje, da je to začetek konca delitve na naše in vaše, ki je v času krize nesmiselna in škodljiva. Obenem pa je dejal, da je pojem »konferenca razvojnega dialoga« nejasen; on ga razume kot »govorjenje o govorjenju«. »So stvari, ki so dobre, in so stvari, ki so nove, ampak kar je novo ni dobro in kar je dobro ni novo« je citiral Voltaira (misel brez tega dodatka Voltaira ni vredna); po njegovem mnenju je izhodišča reform že pripravila prejšnja vlada, in zato ni več treba veliko besed (zdaj dobi govorjenje o govorjenju dodaten smisel), ampak je treba ukrepati. Ključno je, da država ustvari dobre razmere za gospodarstvo ...

Kar sem v resnici skušal povedati, je tule.