9. april 2008

Big Apple

Potrošnik je kralj in 5th Avenue je njegova romarska pot. Na koncu te romarske poti je cerkev. Na južnem vogalu centralnega parka, lučaj stran od zlatarne Tiffany je trgovina družbe Apple.Nanjo opozarja steklena kocka, celotna trgovina pa je v kleti pod trgom. Odprta je 356 dni na leto, 24 ur na dan. Sindikat se ni pritožil, tudi referenduma niso imeli. V njej množica prodajalcev, svetovalcev, animatorjev, ki delajo prek študentskega servisa oz. jim to ni treba, ker v ZDA lahko vsak dela tudi brez napotnice in zato ta vmesna birokracija niti ne obstaja. Šel sem malo cedit sline, predvsem po prenosniku MacBook Air, na katerega opozarjajo reklame na vsaki avtobusni postaji. Če je visok tečaj evra za kaj dober, je za Evropejca v ZDA. Cene v USD so skoraj natanko take, kot so v Sloveniji v EUR. Mislim, da sem bil v NYC nazadnje leta 1992 ali 93. Občutek je, da mesto več ne poka od bogastva in energije, morda smo med tem v Sloveniji postali bogatejši, morda pa se zgolj staram in velikost izložbe ali neonske reklame ne naredi več takega vtisa.

Londonski West End se z lahkoto primerja z okolico Times Squara. Peta avenija ima morda nekaj več velikih znamk na kupu, ampak scena se skrije pred nakupovalnimi ulicami v Evropskih mestih kot so Bruselj, Berlin, Copenhagen, Stockholm, Milano. Wall Street je temeljito zastražen, Empire State Building ostaja prvovrstna atrakcija. Pan Am nebotičnik je zdaj Met Life, drevesa na Trump Tower še niso ozelenela.

Impresivni ostajajo ameriški avtomobili. Kljub temu, da se cena bencina bliža dolarju za liter (pri nas je več kot 50% dražji) na TV nisem opazil niti ene reklame, kjer bi reklamirali kako vozilo glede na porabo. Pač pa reklame za čist premog in za jedrsko energijo. Mimogrede, zanimivo naključje, ali pa sploh ne naključje je, da je razmerje med evropsko in ameriško ceno pri bencinu in pri iPodih zelo zelo podobno.

Na cestah je več taksijev kot vseh ostalih vozil. Napredek so vgrajeni računalniki z na dotik občutljivim LCD zaslonom, ki prikazuje lego vozila po GPSu, okoliške trgovine, novice, vreme … WiFi se najde vsepovsod zastonj. Na lokaciji dvojčkov je veliko gradbišče. Načrt za ureditev spominskega parka je izvrsten.