16. marec 2008

Prvi polčas ...

... predsedovanja je za nami. Uspešen. Na koledarju sicer manjka par tednov, ampak veliko dela predsedovanja se zliva proti dvema sejama Evropskaga sveta. Spomladanska je bil v četrtek in petek v Bruslju.

Če pogledam sklepe, smo spravili skozi praktično vse, kar smo si zadali. Tudi taktično smo stvari zrelo izpeljali - npr. razdelili osnutek sklepov že zjutraj novinarjem, tako, da bi bilo jasno, koliko zadev je zvodenelo zaradi navzkrižnih interesov in pritiska držav članic.

Način dela Sveta je zanimiv. Osnutek sklepov se pripravlja nekaj mesecev, na nekaterih poudarkih smo začeli delati že lani spomladi. Dokumenti gredo skozi množico teles, ki skrbijo za pravovernost, za to, da ja ne bi kaka stvar bila preveč radikalna, zato, da vsak dobri ideji sledi "however", "on the other hand", "with a view to" in podobno. Potem o njih govorijo predsedniki vlad, finančni in zunanji ministri sami. Praktično odrezani od sveta, brez pomočnikov, ekspertov ... Samo Komisija, Sekretariat Evropskega sveta in predsedujoča država imajo v drugi vrsti še po par sedežev. Zato sem bil lahko zraven. Sklepi se sprejemajo s soglasjem vseh 27 držav članic. Za krmilom teh držav najdemo konzervativce in liberalce, levičarje in desničarje, ljudi z majhnim in velikim egom, celo en komunist se najde. Iskanje soglasja ni enostavno.

Pozivi, par dni pred Svetom, da ni prepozno, da bi bili zaključki "bolj ambiciozni" so poceni propaganda, ki jo lahko kupijo samo volivci, ki imajo zmeraj prav. Socialno noto lizbonske strategije, o kateri se je zdelo Sklepi so ambiciozni, lizbonska strategija je bolj moderna, klimatsko energetski paket kljub interesom posameznih držav dobiva konkretne obrise, pravočasno in jasno so naslovljeni dogodki na finančnih trgih in francoski preblisk o mediteranski uniji je pospravljen v primeren evropski okvir.

Med idejami, ki naredijo Lizbonsko strategijo bolj moderno so tudi teme, ki se mi zdijo osebno pomembne za prihodnost Evrope - ustvarjalnost, odprt dostop, odprte inovacije, Web 2.0 ... Na angleškem blogu sem napisal nekaj več. Tule pa je še nekaj odmevov na blogih: