6. september 2007

Inteligentni javni prevoz

Tak je naslov enega od projektov iz Resolucije o nacionalnih razvojnih programih, ki jih kot celoto spremlja moja služba, dnevno pa jih vodijo na resornih ministrstvih. Proračunske debate, kjer ugotavljamo, kako so ti projekti umeščeni v proračun, so prilika tudi za kakšno vsebinsko debato. Npr.:
  • Država predpiše, da ima vsako vozilo za javni prevoz (vsi avtobusi, taksiji, vlaki, šolski busi ... GPS sprejemnik in GPRS/UMTS oddajnik in sporočajo svojo lokacijo eni centrali. Podobno, kot je to lokalno narejeno za LPP in podobno kot imajo to narejeno nekatera podjetja za svoj fleet management.
  • Ta centrala za majhen denar nudi podatke komurkoli, ki nudi storitev iskanja prevoza, voznih redov, napovedovanja prihodov vozil na postaje, kupovanja kart ... you name it. Naj tekmujejo. Recimo čakaš na avtobusni postaji, pa se na displayu napiše - čez 20 sekund bo mimo peljal prazen taxi. Seveda se to naredi za vso državo, za vse prevoznike, za vsa javna vozila.
  • Ko rabim prevoz, po telefonu sporočim od kod in kam in sistem mi svetuje kombinacijo bus, taksi, vlak ... naredi rezervacijo, pokliče ... Javni prevoz, kjer se me po SMSu opozori, da naj grem vendar že od doma, da ujamem avtobus, bi celo uporabljal.
Danes sem spet zašel na Google Labs in vidim, da je to že narejeno. Google Ride Finder. Ampak če to bere podjetnik, ki bi zadevo iz sebičnega zasebnega interesa v partnerstvu z državo porinil naprej, naj se javi, da ga priporočim v sicer preveč pasivno projektno skupino.