24. julij 2009

Še vedno smo v ledeni dobi!



Tole mi je padlo v oči v Muzeju naravne zgodovine v Washingtonu. Očitno so znanstveniki ta del razstave pripravljali še preden so se ljudje zavedli pomena podnebnih sprememb. Nenavadno toplo da je bilo od 1890 do 1945, v zadnjih desetletjih pa da so znaki ohlajanja.

Na vrhu slike je pripis, da ta del razstave prenavljajo, da bo vključevala zadnja spoznanja o klimatskih spremembah. Ki bodo diametralno nasprotna od tega, kar piše. Namreč, da je bilo na začetku stoletja hladno, v zadnjih desetletjih je pa vedno topleje.

8. julij 2009

Pričakujem preveč?

Od medijev ne pričakujem, da so do mene prijazni: da izpuščajo, kar povem neumnega in poudarijo, kar povem pametnega. Od marsikaterega, pač glede na politične preference lastnikov ali uredništva, tudi ne pričakujem, da bo nevtralen, objektiven. Pričakujem pa, da zadev ne bodo aktivno pačili in potvarjali v mojo škodo.

Tole so v Delo zapisali o moji intervenciji na 2. konferenci razvojnega dialoga (ta zveneči, dialoški, uradni naslov iz vabila se je očitno zdel tudi novinarjem ali celo lektorjem na Delu dovolj nesmiseln, da so pomagali vladnemu PRu in pisali o (drugi) razvojni konferenci):

V imenu največje opozicijske stranke SDS se je nekdanji minister Žiga Turk zahvalil za vabilo, ki so ga »v opoziciji dolgo čakali«. Izrazil je upanje, da je to začetek konca delitve na naše in vaše, ki je v času krize nesmiselna in škodljiva. Obenem pa je dejal, da je pojem »razvojne konference« nejasen; on ga razume kot »govorjenje o govorjenju«. »So stvari, ki so dobre, in so stvari, ki so nove,« je citiral Voltaira; po njegovem mnenju je izhodišča reform že pripravila prejšnja vlada, in zato ni več treba veliko besed, ampak je treba ukrepati. Ključno je, da država ustvari dobre razmere za gospodarstvo, da se prilagodi novim razmeram; slabo pa bi bilo, če bi bi bile reforme zlorabljene za povišanja in prerazporejanja davkov.

Korektno pa bilo (nove besedilo krepko, komentarji v oklepaju):

V imenu največje opozicijske stranke SDS se je nekdanji minister Žiga Turk (jaz bi bil tudi rad v Delu kdaj bold :-) zahvalil za vabilo, ki so ga »v opoziciji dolgo čakali«. Izrazil je upanje, da je to začetek konca delitve na naše in vaše, ki je v času krize nesmiselna in škodljiva. Obenem pa je dejal, da je pojem »konferenca razvojnega dialoga« nejasen; on ga razume kot »govorjenje o govorjenju«. »So stvari, ki so dobre, in so stvari, ki so nove, ampak kar je novo ni dobro in kar je dobro ni novo« je citiral Voltaira (misel brez tega dodatka Voltaira ni vredna); po njegovem mnenju je izhodišča reform že pripravila prejšnja vlada, in zato ni več treba veliko besed (zdaj dobi govorjenje o govorjenju dodaten smisel), ampak je treba ukrepati. Ključno je, da država ustvari dobre razmere za gospodarstvo ...

Kar sem v resnici skušal povedati, je tule.

7. julij 2009

Pogovor razvojnega pogovora

Dopoldne sem bil na konferenci razvojnega dialoga. Par razprav je bilo takih, da se nisem mogel zadržati in jih malo potvitati. Spodaj je povzetek. V oklepajih so komentarji, ki jih dodajam kasneje:
  • Na Konferenci razvojnega dialoga nova kozmeticcna fraza: strukturne prilagoditve. (a se temu reče evfemizem?).
  • Ocena vladnih izhodisscc za "strukturne prilagoditve": Marsikaj novega in marsikaj dobrega. A kar je dobro ni novo in kar je novo ni dobro. (Oni vlada. Mi opozicija. Razumete?).
  • Sicer pa "pogovor razvojnega pogovora" poteka v eni najbolj realsocialisticcnih dvoran v Ljubljani. (to je dvorana, kjer sicer teče ekonomsko socialni svet. Delavci proti managerjem. Res grozna. Razredni boj je vžrt v parket.)
  • Sstudenti hoccejo "ta pravo" bolonjsko reformo. Prav imajo!
  • Velika razlika v diskusiji med rektorjema Kocjancciccevo in Zavrtanikom. (moj vtis je bil, da prva nekako proti spremembam, drugi zelo za spremembe).
  • BTW, ali je Pogovor razvojnega pogovora v zzivo na internetu. Glede na to, da je dogodek javen, bi lahko bil. (nihče ni po nesreči obrnil stikala. Za tiste, ki pogrešajo Talk Radio).
  • NN: "na naslednjem sestanku poroccajte, katere projekte sta pozicija in opozicija zacceli izvajati skupaj. To bo pozitivno vplivalo na vse" (v državi. Ja, se zelo strinjam. Ena boljših misli danes. Žal na SDS liniji. Morda na SD liniji. Ne pa tudi Zares na liniji.)
  • "drzzava generira bistroumne nesmisle" (isti starejši gospod, menda iz zveze nevladnih društev ali nekaj podobnega).
  • Uvajanje managerskih prijemov v javni sektor ni isto kot uvajanje trzznih principov (managerski principi se zdijo že kar široko sprejemljivi, ampak marsikaj opravi tudi konkurenca, izbira, torej tržni princip, tudi samo znotraj javnega sektorja).
  • Kreft za cilj postavlja nizko gospodarsko rast. Starejsse gospe kimajo.
  • Antauer govori o malih podjetnikih in obrtnikih. Minister gre prav zdaj ven. Ne gre v koncept? (no ja, saj so tudi prej ven hodili, ampak Antauer je bil drugačen).
  • Kresalova pozabi, da imamo lahko vecc davkov tudi tako, da se vecc naredi, zasluzzi. In se zaradi lepssega obregne ob neoliberalizem. (naštela je miljon načinov, kako pobrati več davkov, od sive ekonomije do pravne države, ampak da se več zasluži, da je več dobička, to sem pa preslišal. In manj goreča pri neoliberalizumu kot kdo drug. Pozitivno.)
  • In sse GG. Kljuccna je druzzba znanja. To je res. Ampak se je ne da oktroirati. (v bistvu bi se skoraj v vsem lahko strinjal. Vrag bo v podrobnostih.)
PS: Ne vem, zakaj nimam nič od Pahorja. Morda zato, ker ni bilo nič nepričakovanega. Je slišal. Bodo upoštevali ... so že upoštevali ...